Широкото разпространение на болестта на Алцхаймер нараства ръка за ръка с нарастването на средната продължителност на живота.

Лечение на болестта на Алцхаймер

Лечение на болестта на Алцхаймер
Гласувай за това

Програма за оценяване на риска от деменция

Широкото разпространение на болестта на Алцхаймер нараства ръка за ръка с нарастването на средната продължителност на живота. С честота от 10% на 60-годишна възраст, която достига до 50% на 80, тя може да създаде грижи на всеки един, който преживява чувството за забравяне. Въпреки това, не всеки случай на забравяне води до или се свързва с Алцхаймер. Хората, които страдат от степен на забравяне без загуба на способността си да изпълняват ежедневните си задълъжения може да бъдат диагностицирани с „Минимално когнитивно отклонение”.  Научно е доказано, че тази група е по-предразположена към болестта на Алцхаймер. Също така е възможно да се изследва кой носи по-висок рисков фактор. В тази програма проучванията и изследванията са насочени към пациентите с по-висок риск; планира се превантивна рехабилитация и терапия. Болестта на Алцхаймер не може да бъде предотвратена, но началото ѝ може да бъде отложено.

Програма за проучвания и изследвания

 1. Рутинна медицинска история и неврологично изследване, фамилна обремененост, създаване на семейно дърво, за да се види дали има хора в семейството с деменция.
 2. Лабораторни изследвания:
  • Бета-амилоид 42 / Стойности Бета 40
  • Генетичен анализ по АпоЕ, предстарчески генетични тестове
  • Тестове за плазма липиден профил и функционирането на щитовидната жлеза, нива на В 12 и фолиева киселина
 3. Неврофизиологични тестове: тестът за когнитивна ефективност при хора, диагностицирани с „Минимално когнитивно отклонение” е с ниски стойности. Използват се различни тестове за тази диагноза. Точкова система идентифицира степента на риск с помощта на серия от тестове, които продължават около 30 минути. Друга важна индикация е, когато тези параметри покажат тенденция на понижение при контролните прегледи на всеки 6 месеца. Тестовете, които като цяло имаме желание да проведем са следните:
  • Бендер-Гешталд
  • Скала за изследване на интелекта при възрастни на Векслер (WAIS)
  • Организационна памет
  • Кратка скала за когнитивна оценка
  • Скала за депресия

След тези тестове, всички резултати се оценяват и се формира конкретно мнение за степента на риска от деменция. Хора с висок риск

 1. Електроенцефалография (кортикално картографиране)
 2. Магнитен резонанс (амилоидно изобразяване и волуметрични изследвания)
 3. Препоръчва се ПЕТ-сканиране.

ЛИВ ХОСПИТАЛ няма да сподели при никакви обстоятелства Вашите резултати от теста с трета страна или човек без Вашето изрично разрешение и съгласие.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH