Доц. Д-р ЕРДАЛ КАРАЙОЗ - лечение и трансплантация на стволови клетки

Проф. д-р Ердал Карайоз – трансплантация на стволови клетки

Проф. д-р Ердал Карайоз – трансплантация на стволови клетки
4.4 (88%) 5 votes

Проф. Д-р Ердал Карайоз

 

Проф. Д-р Ердал Карайоз (специалист по лечение и трансплантация на стволови клетки) е роден през 1963 г. в град Измир, Турция. След като завършва Университет „Диджле“ през 1986 г., през 1994 г. той получава степента „Доктор по медицински науки“ в Отделението по хистология и ембриология към Факултета на Университет „Гази“.

През 2005 г. той е гостуващ учен в Центъра за диабет „Джослин“ към Харвардски медицински факултет. След завръщането си през 2006 г., той основава първият в Турция Център за изследване на стволови клетки към Университета „Коджаели“.

В периода от 2007 г. до 2014 г., той заема длъжността Директор на изследователския център и ръководител на Отделението за трансплантация на стволови клетки.

В същото време, той публикува повече от 60 оригинални научни трудове за стволовите клетки и клетъчната биология в различни международни научни списания. Автор е 4 книги и е съавтор на 6 книги по „Хистология, ембриология и стволови клетки“.

Организирал е над 23 национални и международни семинари за основни технологии свързани със стволовите клетки и индуцираните плурипотентни стволови клетки. Бил е ръководител или изследовател в над 40 национални и международни изследователски проекти. Д-р Карайоз е активен член на множество академични и професионални институции, включително на Европейската асоциация по хематология, Европейската асоциация за изследване на рака, Турското общество по хематология и Международното обществото за клетъчна терапия.

Той е също така и ръководител на Обществото за стволови клетки и клетъчна терапия. В края на м. септември, 2015 г. той започва работа в „Лив хоспитал“ като ръководител на Отделението за добра производствена практика. То е произвело клетъчни продукти, каквито са фибробласта, хондроцитите и мезенхимните стволови клетки. Съгласно регулациите на Управлението по контрол на храните и лекарствата (FDA) и на Стандарта за добра производствена практика (GMP).

Тези клетки се използват за лечението на много видове заболявания. Например, нашите клетъчни продукти се използват при козметични процедури, за подмладяване на кожата, за присаждане на части на лицето, за реконструкция на гърди, при белези от изгаряния, хронични незаздравяващи белези, за периферни артериални заболявания, както и за болести като диабетно стъпало, ортопедични заболявания, каквито са увреждането на ставния хрущял, остеоартрита и проблеми с раменете, а също и при реакция на присадка срещу приемателя – заболяване, което понякога се появява след трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH