Лечение със стволови клетки

Лечение със стволови клетки

Лечение със стволови клетки
5 (100%) 1 vote

Производството и приложението на стволови клетки, първоначалните, неразграничени клетки на човека, преди те да се разклонят, за да станат някаква част от тялото, като око, сърце или бял дроб, ще постигне значителен пробив в производството на органи за генетиката, пластичната хирургия и ортопедията в близкото бъдеще. Като един от най-вълнуващите аспекти на регенеративната медицина, стволовите клетки ще доведат до големи иновации в рамките на 10 години. Има трилиони клетки в човешкото тяло. Някои от тези клетки са в органи, като черен дроб, бъбрек и централната нервна система в мозъка и поддържат функционалността на тези органи. Въпреки това, в тези органи има клетки, които нямат функция и те се наричат примитивни клетки. Това са стволови клетки. Проф. д-р Ердал Карайоз, Ръководител на Центъра за регенеративна медицина, изследвания и терапия със стволови клетки към „Лив Хоспитал“ казва: „Постигаме успешни резултати с употребата на стволови клетки при хрущялни лезии в ортопедията, пластичната хирургия, изгаряния, гнойни рани, проблеми с диабетно стъпало и кардиологични проблеми.“ Проф. д-р Ердал Карайоз обяснява стволовите клетки в детайли.

За какво се използват стволовите клетки в съвремието?

Терапията със стволови клетки се използва в козметиката, пластичната хирургия, ортопедията, дерматологията и заболявания на кръвта. Има някои неизлечими заболявания на централната нервна система, като травми на гръбначния мозък, амиотрофична латерална склероза, мускулни болести и органна недостатъчност, които имат потенциала да бъдат излекувани с терапия със стволови клетки. Всички такива пациенти чакат за одобрени лечебни протоколи.

Стволовите клетки могат ли да причинят рак?

Стволовите клетки могат да се извлекат от различни източници. Знае се, че стволовите клетки взети от човешкото тяло не причиняват рак. Въпреки това, ако те са извлечени от човешки ембриони (ембрионни стволови клетки) и дори една от тях се прехвърли в човешкото тяло без разграничаване, може да доведе до тератом, което е незлокачествен тумор.

Как се прилага терапията със стволови клетки?

Първият тип приложение е методът, при който тъканта се взима от пациента и се превърля обратно, след като е била обработена. Тази терапия не се извършва единствено със стволови клетки, но и с мазнини от корема получени чрез липосукция при пластична операция. При второто приложение, стволовите клетки се възпроизвеждат и след това преминават през процес за контрол на качеството в лаборатория, след като се разграничат от тъканта. На този етап се създават милиони стволови клетки. След това стволовите клетки се вливат на пациента. Например, ние ги инжектираме в сърцето, за да обновим мъртвата тъкан на сърцето.

Стволовите клетки на човека, на когото принадлежат ли се дават?

Традиционно те се инжектират в човека, който ги е генерирал. Въпреки това, ако стволовите клетки от костния мозък, мастната тъкан, косата или зъбите на един човек се инжектират в друг, клетките не се възприемат за чужди клетки от тялото.

Възможно ли е да се трансплантират стволови клетки, след като са били съхранявани 20 години?

На теория е възможно. Някои от тях могат да се използват при трансплантация на пациент след възпроизвеждане на необходимото количество, а някои от тях могат да бъдат трансплантирани като втора и трета доза, след като резултатите от патологичните изследвания разкрият, че лечението не е било успешно.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH