fibroscan

FibroScan нов медицински уред, който измерва твърдостта (еластичността) на черния дроб

FibroScan нов медицински уред, който измерва твърдостта (еластичността) на черния дроб
4 (80%) 4 votes

Какво е FibroScan?

FibroScan е нов медицински уред, плод на висша технология, който измерва твърдостта (еластичността) на черния дроб, без да се извършва никаква намеса в тялото, безболезнено и лесно, използвайки ултразвукови вълни. С помощта на специалните си сканиращи връхчета, измерва степента на твърдост на черния дроб и прогнозира с висока точност щетите (особено напреднала фиброза) в черния дроб. Апаратът Fibroscan изследва най-малко 100 пъти по-голяма област от тази на тъканта, която може да се вземе от черния дроб с биопсия.

Какво означава твърдост (LIVER STIFFNESS) на черния дроб?

Хронични чернодробни заболявания (Хепатит Б, Хепатит С, болести от омазняване на черния дроб, хепатити, причинени от прием на лекарства и други чернодробни болести) с времето могат да причинят щети в черния дроб, като щетите, с времето причиняват белези (фибрози). С напредването на фиброзата, черният дроб се втвърдява още повече. Последният стадий на фиброзата представлява цироза. Fibroscan измерва твърдостта на черния дроб и прогнозира фиброзния стадий на черния дроб.

Измерва ли FibroScan омазняването на черния дроб?

Апаратите, които имат CAP функция, изчисляват много по-прецизно от ултразвуковите устройства и по числен начин степента на омазняване в черния дроб. CAP е функция по желание и може да не се намира във всеки апарат. Ние използваме най-нови модели апарати, които притежават функцията CAP.

Какви са ползите на FibroScan?

Методът, който оценява най-добре състоянието на черния дроб е чернодробната биопсия. Обаче, поради това, че е болезнена, изисква интервенция и понякога причинява сериозни усложнения (като кръвоизлив), създава притеснение у пациентите. FibroScan може да предотврати извършването на ненужни биопсии за много заболявания и при много заболявания може да се използва за следене на ефективността на лечението. Наблюдението на заболяването на черния дроб може да се осъществява чрез прилагането на FibroScan в определени от лекаря интервали, без болка и неудобство (наблюдение чрез повторни биопсии не е разумно и подходящо). Обаче, това, че е приложен FibroScan, невинаги премахва нуждата от извършването на биопсия.

Едно от заболяванията, при които е най-уместно използването на Fibroscan е неалкохолното омазняване на черния дроб (NAFLD). NAFLD е чернодробно заболяване, което се среща доста често (средно 25% от обществото). Обикновено го забелязваме случайно при изследване с ултразвук. А при стеатохепатит (NASH), която е експанзивната форма на NAFLSD, обикновено чернодробните ензими (AST, ALT) са леко увеличени. NASH може да се придружава от фиброза и при 10-20% от тези пациенти за срок от 10 години, напредването на фиброзата може да развие цироза. Обикновените методи за визуализиране (ултразвук, томография, ЯМР) не могат да констатират фиброзата при пациентите, страдащи от омазняване на черния дроб. А ранното констатиране на фиброзата и определянето на лицата, които носят риск за цироза е от значителна важност, за да се предприемат необходими мерки като диета и физически упражнения.

Окончателната диагноза за фиброза се поставя само чрез чернодробна биопсия и ето поради тази причина, от голяма важност е при доста често срещаното омазняване на черния дроб, пациентите да бъдат сканирани с FibroScan, за да се констатира фиброзата в напреднал стадий, която може да се яви предшественик на цирозата. Този метод е полезен и за да се види, до каква степен се е излекувало омазняването на черния дроб с прилаганите диети, физически упражнения и други терапии. Особено това, че при омазняването на черния дроб предоставя числена стойност, е важно предимство при проследяването, а при Usg и другите методи, проследяването на омазняването не може да се извършва с числени стойности.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ FIBROSCAN?

 В днешни дни, всеки от 4-5-има страда от омазняване на черния дроб. С други думи, честотата на срещане на омазняване на черния дроб в страната ни е 20%. Определено е, че дори и да няма употреба на алкохол, то може да прерасне в цироза. FibroScan, който представлява лесен метод, може да възпрепятства много ненужни чернодробни биопсии и през последните години се използва в цял свят.

Може ли FibroScan да се прилага при всеки пациент?

Не се препоръчва прилагането на Fibroscan в случай на наличие на течност в корема (асцит) и на лица, които носят медицински апарат (като пейсмейкър, апарат за електрошок). Измерване с Fibroscan при някои лица (напр. със стеснение на ребрата, наднормено тегло) може макар всичко да бъде неуспешно (5%). С едно сканиращо връхче (XL prob), произведено от фирмата-производител, успехът при сканиране на хора с наднормено тегло е увеличен.

Как се извършва процедурата FibsoScan?

Лицето, което ще се изследва, ляга по гръб така, че дясната му ръка да бъде под главата му. Сканиращият връх на апарата се намазва с гел и осъществявайки допир с кожата между ребрата долната дясна част на гръдния кош се правят различен брой измервания. През това време, в никакъв случай не се изпитва болка, единствено може да се усети наличието на звуковите вълни. Продължителността на процедурата е около 5 мин. Резултатите се дават веднага след процедурата. Преди процедурата не се налага никаква подготовка, обаче, препоръчва се 2 часа преди процедурата, да не консумирате храна.

 Как се оценява докладът – резултат от FibroScan?

 В доклада, измерването на твърдостта на черния дроб ще се определи като стойност, варираща между 1,5-75 kPa, а CAP измерването (показва омазняването) – като стойност, варираща между 100-400 dB/m. Получените резултати трябва да бъдат коментирани задължително от лекар, който има опит в областта на чернодробните заболявания, взимайки предвид медицинската история, лабораторните находки, качеството на процедурата по измерване (брой на валидните измервания, степен на успеваемост, степента IQR/M) и потенциалното наличие на други фактори, за които се знае, че влияят на твърдостта на черния дроб.

Доцент Йешил използва в практиката си съвременния медицински апарат за диагностика на чернодробни заболявания.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH