TheraSphere

TheraSphere® иновативно лечение за рак на черния дроб

TheraSphere® иновативно лечение за рак на черния дроб
Гласувай за това

Важна информация за хора с рак на черния дроб

Какво представлява TheraSphere и как работи?

TheraSphere представлява нискотоксична прицелна терапия за рак на черния дроб, която се състои от милиони малки стъклени гранули, съдържащи радиоактивен итрий-90. Стъклените радиоактивни гранули (20-30 микрометра в диаметър – около една трета от ширината на човешки косъм) се изпращат директно към тумора на черния дроб.

Вашият лекар инжектира TheraSphere в чернодробната артерия на Вашия черен дроб през малка гъвкава тръбичка наречена катетър. Миниатюрните радиоактивни стъклени гранули протичат директно в чернодробния тумор през неговите собствени кръвоносни съдове и трайно се прикрепят в малките кръвоносни съдове на тумора. Радиацията разрушава туморните клетки от вътрешността на тумора, с минимално влияние върху околната здрава чернодробна тъкан. Радиоактивните микросфери ще продължват да излъчват радиация в продължение на няколко седмици след терапията с TheraSphere и радиационните нива ще намалеят до незначителни нива. Терапията с TheraSphere най-често се нарича радиоемболизация или селективна вътрешна радиационна терапия (SIRT).

Микросфери TheraSphere до човешки косъм Флакон с доза TheraSphere

 

Лечението с TheraSphere обикновено е амбулаторна процедура, която не изисква болничен прием. Тя се понася добре от пациентите, като има странични ефекти, които обикновено са по-леки от много от другите видове терапии срещу рак. Тъй като процедурата е насочена към чернодробния тумор, въздействието върху неприцелната тъкан е минимално. След терапията, повечето пациенти на TheraSphere са подходящи за допълнителни терапевтични възможности, защото процедурата не блокира съдовете на черния дроб.

Лечението с TheraSphere има някои често срещани странични ефекти, включително лека до умерена умора, болка и гадене за около седмица. Лекарите описват тези симптоми като сходни на тези на обикновения грип. Някои пациенти могат да почувстват загуба на апетит и временни промени в чернодробните изследвания.

TheraSphere представлява устройство за хуманитарна употреба (HUD) за лечение на рак, който се е появил във Вашия черен дроб (хепатоцелуларен карцином /HCC/). То може да се използва, за да се смалят туморите, за да станат подходящи за операция или трансплантация.

То е и единственото медицинско средство одобрено в САЩ за терапия на пациенти с първичен рак на черния дроб, които имат тромбоза на порталната вена.

TheraSphere е одобрено като устройство за хуманитарна употреба на базата на безопасността си и вероятните ползи.

Над 5000 терапии са извършени с TheraSphere, както при рутинно лечение на рак на черния дроб, така и в изследователски центрове за високи постижения по цял свят.

Кога моят лекар може да използва TheraSphere?

 • Вашият лекар може да използва TheraSphere за лечение на Вашия рак на черния дроб, ако той не може да се премахне с операция.
 • Вашият лекар може да използва TheraSphere за лечение на Вашия рак на черния дроб докато чакате за чернодробна трансплантация. Терапията с TheraSphere е демострирала потенциала за смаляване на тумора на пациентите, като по този начин ги прави подходящи за радиочестотна аблация, операция или чернодробна трансплантация.

За кого е подходяща TheraSphere?

TheraSphere е подходяща за пациенти, при които или черният дроб е единственото място на болестта, или черният дроб е основното място на болестта. TheraSphere няма ефект върху тумори, които са извън черния дроб.

Преди TheraSphere да се предложи като възможност за лечение, Вашият лекар ще вземе предвид няколко фактора, като функционалното състояние на черния дроб, медицинско минало и притока на кръв към черния дроб, за да сведе до минимум страничните ефекти и да оптимизира терапията към Вашия черен дроб. Не се колебайте да попитате своя лекар или медицинска сестра относно изследванията, които ще извършат.

Как мога да се възползвам от терапията TheraSphere?

Тъй като всеки пациент е различен, трудно може да се определи колко ползотворна ще е TheraSphere за Вас. Ако Вашият лекар смята, че TheraSphere може да е подходяща за Вас, той може да лекува Вашия рак на черния дроб с TheraSphere, като по този начин е възможно да стабилизира Вашето чернодробно заболяване, да увеличи шансовете Ви за радиочестотна аблация или операция за премахване на тумора, или за чернодробна трансплантация (някои лекари наричат това смаляване до трансплантация).

Какво да очаквате от една типична терапия TheraSphere

Можете да очаквате различни типове лекари да участват в терапията TheraSphere. Интервенционални радиолози, радиационни онколози и лекари по нуклеарна медицина са някои от специалистите, които може да работят с Вас по време на лечението. Обикновено ще продължите да се виждате с Вашия медицински онколог, докато се провежда терапията Ви.

Самото приложение на TheraSphere се извършва от интервенционален радиолог.

Въпреки че всички процедури се извършват амбулаторно, те изискват няколко посещения на болницата и проследяването на Вашето лечение продължава няколко месеца.

Ще трябва ли да прекратя другите терапии, за да получа TheraSphere?

По принцип, по-голямата част от лечението на пациента се спира преди подлагането на TheraSphere. Въпреки това, Вашият онколог ще определи дали Вашето лечение трябва да се спре по време на периода на терапията.

Обобщение на терапията TheraSphere

Начало Ангиограмаза предварително планиране
Седмица 2 Терапия TheraSphereв рамките на 2 седмици след ангиограмата за предварително планиране
Седмица 4 Проследяване на състоянието по телефона, 2 седмици след терапията.
Седмица 6 Повторни КТ/МРТ, ПЕТ изследвания, ако са необходими, лабораторни изследвания и посещение на място при Вашия лекар, 1 месец след терапията TheraSphere.

Ако е необходима втора терапия TheraSphere, ще се повтори същия график. За да се увеличи максимално безопасността на терапията TheraSphere се третира само единия лоб на черния дроб при едно приложение. Следователно, ако имате тумори и в двата чернодробно лоба, може да Ви е необходима втора терапия.

Подготовка и ангиограма за предварително планиране

Това е първата подготвителна стъпка за Вашата терапия (това не е радиотерапия). Ангиограмата помага да се определи дали сте подходащ за TheraSphere. Ако сте подходящ, ще се върнете след 2 седмици за своята радиотерапия. Щом влезете в стаята за процедурата се подхожда към следните стъпки:

Получавате медикамент за болката и успокоително, за да се отпуснете.
Извършва се малък разрез с размер на върха на молив в бедрото на крака Ви, за да се въведе катетърът, с който се извършва терапията.
Катетърът се прекарва през Вашата феморална артерияи навлиза във Вашата чернодробна артерия
Извършват се три важни стъпки:
1. Изграждане на карта на артериите на Вашия черен дроб, за да се идентифицират кръвоносните съдове, които вероятно захранват тумора.
2. Възможно е поставянето на намоткив малки кръвоносни съдове, които отиват към стомаха или червата. Това предотвратява достигането на радиоактивни микросфери до Вашия стомах и причиняването на язва. Тази част от процедурата не е необходима за всички пациенти.
3. Накрая в черния Ви дроб се инжектират сфери за образна диагностика. Тези сфери се състоят от безвредни протеини, които са сходни по размер с микросферите с итрий-90 на TheraSphereи ще осигурят на лекуващия лекар информация за притока на кръв във Вашия черен дроб. Като използва тези сфери за образна диагностика, лекарят е способен да подсигури TheraSphereда остане във Вашия черен дроб и да не се разпространи до други органи, което би причинило странични ефекти. Това може да се нарече скрининг за безопасност.

На мястото, от което е бил въведен катетърът може да има лека синина или подутина с размери малко по-големи от грахово зърно. Трябва да информирате своя лекар, ако забележите някакво кървене или допълнителен оток на мястото.

Ангиограмата отнема до 2 часа. След това ще бъдете прехвърлен към Отделението по нуклеарна медицина за сканиране, за да се види местоположението на сферите за образна диагностика. Това може да отнеме приблизително 2 часа. След Вашето сканиране в Отделението по нуклеарна медицина, обикновено Вие ще бъдете изписан.

Инструкции при изписването

В деня на изписването ограничете заниманията си:

 • Без физическо натоварване или вдигане на тежко (повече от 4.5 кг) за следващите 3 дни.
 • Недейте да шофирате в продължение на 24 часа след процедурата.
 • Можете да продължите с всички други ежедневни занимания 24 часа след изследването.
 • Трябва да изпиете най-малко 6 чаши вода (х240 мл) през следващите 24 часа. Водата помага да се изчисти боята, която е използвана по време на ангиограмата за предварително планиране.

Денят на прилагане на терапията с TheraSphere

Обикновено, Вашият ден за прилагане на терапията ще бъде 1 – 2 седмици след ангиограма за предварително планиране.  Престоят Ви в болницата ще бъде приблизигелно 4 – 6 часа. Терапията изисква повторна ангиограма, но обикновено ние нямаме нужда от друго сканиране Отделението по нуклеарна медицина.

Какво ще представлява терапията с TheraSphere?

След като влезете в стаята за процедури, ще се предприемат следните стъпки:

1. Ще Ви бъде поставено обезболяващо и успокоително, които да Ви помогнат да се отпуснете. Ще Ви се спи, но ще можете да общувате с Вашия лекар и с екипа, ако желаете.
2. В бедрото Ви се поставя местна упойка, извършва се малък разрез и се въвежда катетър във феморалната артерия.
3. Катетърът се направлява до чернодробната артерия с помощта на рентгенов метод (флуороскопия), за да може да бъде поставен.
4. TheraSphereсе впръсква, кръвният поток води TheraSphere до прицелния тумор и от стъклените гранули се излъчва радиация. Инфузията на TheraSphere отнема няколко минути, но поради времето за поставяне на катетъра, обичайният Ви престой в стаята ще бъде около 1 час.
5. Катетърът се отстранява и Ви завеждат във възстановителна стая за около 2 – 6 часа.
Кръвоносни съдове
 

Микросфери в малките съдове

Артерия Тумор Вена

 

Типичен чернодробен тумор с микросфери разположени в малките съдове (катетърът се поставя в артерията)

Мястото на разреза ще се различава ли този на ангиограмата за предварително планиране?

Процедурата за поставяне на катетъра е подобна както за инфузията на TheraSphere, така и за ангиограмата за предварително планиране.

Предписани лекарства

В деня на терапията може да Ви бъдат предписани следните лекарства:

 • Малка доза стероиди (т.е. една стандартна опаковка Медрол) се дава за справяне с умората.
 • Лекарство против образуване на язви се дава за защита на Вашия стомах.
 • 5 дни се приема антибиотик за намаляване на вероятността от инфекция.

Не всички пациенти имат нужда от лекарства. Всички рецепти ще бъдат прегледани преди Вашето изписване.

Моля, приемайте лекарствата според предписанието.

В деня на терапията, може да бъдете изписан с пакет информация, съдържащ насрочените контролни прегледи, рецептите и телефонните номера за спешна помощ. Моля, пазете ги добре, тъй като може да се наложи да ги носите с Вас на контролните прегледи.

Инструкции при изписването след терапията

Инструкциите при изписването ще бъдат подобни на тези от ангиограмата за предварително планиране. Вашият лекарски екип може да добави някои промени.

Трябва ли да правя нещо различно, когато се прибера след терапията?

Като при всяка една хирургична процедура, ограничете Вашите дейности в деня на изписването. Не бива да извършвате никакви физически упражнения или да вдигате тежести (над 4.5 кг.) през следващите 3 дни, но може да възстановите всички Ваши ежедневни занимания в рамките на 24 часа след терапията.

Кога мога да се върна на работа?

Всеки пациент има различни нужди за възстановяване. Обикновено, пациентите, които нямат симптоми преди процедурата се възстановяват по-бързо. Видът на дейността също трябва да се взема предвид преди да се върнете на работа, тъй като трябва да се обмислят физическите упражнения и вдигането на тежести (над 4.5 кг.). Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Какви странични ефекти може да имам?

Типичните странични ефекти след терапията с TheraSphere са от минимални до средни. Те може да включват болки в корема/стомаха, гадене, повръщане, треска или умора, които обикновено отшумяват в рамките на 48 часа. В случай, че тези признаци и симптоми продължат повече от 7 – 10 дни, уведомете Вашия лекар. Може да Ви се предпишат допълнителни лекарства към Вашето лечение за минимализиране на тези странични ефекти.

TheraSphere освобождава радиация, която оказва въздействие върху чернодробната тъкан. В резултат на това, Вашият лекар ще изследва редовно Вашата кръв, за да наблюдава функцията на черния дроб и да идентифицира всякакви евентуални рискове, които биха могли да възникнат. Рядко може да настъпи загуба на чернодробната функция, която да доведе до смърт. Много странични ефекти изчезват малко след провеждане на терапията. Останалите странични ефекти може да продължат по-дълго или да станат перманентни.

Дори след скрининг за безопасност, все още може да съществува малък риск TheraSphere да достигне до Вашите бели дробове и/или до храносмилателния тракт, което има вероятност да доведе до:

 • Увреждане на белите дробове, което включва подуване, нараняване или недостиг на въздух
 • Дразнене на стомашно-чревния тракт, което може да доведе до хронична болка, гадене, повръщане, язва, кървене или панкреатит (подуване на панкреаса)

Както при всяка една терапия, може да възникнат редки, сериозни странични ефекти, и тъй като всеки един пациент е различен, Вашият лекар може най-добре да опише страничните ефекти, които може да претърпите.

Какво трябва да направя, ако възникнат странични ефекти?

Важно е да се свържете с Вашия лекар или медицинска сестра в случай, че усетите страничен ефект. Вашият лекар може да предпише лекарства, които да облекчат Вашия дискомфорт. Въпреки че се случва рядко страничните ефекти да бъдат животозастрашаващи, важно е да уведомите Вашия лекар веднага щом усетите странични ефекти.

TheraSphere причинява ли загуба коса?

Няма докладвана загуба на коса като страничен ефект по време на терапията с TheraSphere.

КОНТРОЛНИ ПРЕГЛЕДИ

 • Вашият лекар може да Ви направи контролен преглед 2 седмици след проведената терапия, за да оцени как се чувствате след процедурата.
 • Приблизително 4 седмици след терапията, Вие ще се върнете в болницата за повторно КТ/МРТ или ПЕТ изследване, ако е необходимо, както и за кръвни изследвания. След един месец ще имате следтерапевтичен преглед с Вашия лекар, за да се прегледат Вашите резултати от образни и кръвни изследвания.
 • Обикновено, на прегледа ви един месец след терапията, ще се реши дали имате нужда от втора терапия. За максимална безопасност при лечението с TheraSphere, само единият лоб на черния дроб ще бъде лекуван наведнъж. Следователно, ако имате тумори и на двата лоба на черния дроб, може да се нуждаете от втора терапия.
 • Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви информира за специфичните контролни прегледи или рутинно проследяване. Обикновено те се провеждат на интервали от 3 месеца.

Предпазни мерки за радиационна безопасност

Радиационната безопасност е нормално притеснение за много пациенти, които се изписват от болницата след TheraSphere терапия, въпреки това не се изискват някакви специални предпазни мерки за безопасност. Установено е, че пациентите, които напускат болницата не представляват риск за околните хора; радиационното поле извън тяхното тяло е достатъчно ниско, за да не се счита за радиационна опасност. Като предпазна мярка, много болници имат общи инструкции като предложени насоки. Когато напускате болницата ще Ви бъде осигурена допълнителна информация относно тези предпазни мерки.

Ако очаквате пътуване през международни граници, оборудването на проверка за безопасността може да засече ниски радиационни нива в резултат от Вашата терапия TheraSphere. Вашият лекар може да Ви осигури писмо, в което се описват обстоятелствата, като можете да получите такова при поискване.

Моля, имайте предвид: Въпреки, че радиоактивността на TheraSphere продължава да намаля с времето, TheraSphere ще остане завинаги имплантирана в тъканта на черния Ви дроб. Трябва да се обърне специално внимание на тъканта при работа с нея по време на операция, или ако се обмисля кремация.

Думите „имате рак на черния дроб“ могат да променят живота и да започнат водопад от емоции. Като прекарвате време в проучване на възможности за лечение на Вас самите или на Ваш близък, Вие си подсигурявате получаването на най-добрите възможни грижи на базата на индивидуалните нужди. Надяваме се, че предоставената информация за TheraSphere е била полезна. Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с наш представител.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH