бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Център за лечение на гръбначния стълб

Център за лечение на гръбначния стълб

Сколиоза при деца и възрастни

Дискова херния в областта на врата и долната част на гърба, фрактури и изкълчвания, инфекции, тумори, спондилолистеза и дегенеративни проблеми на гръбначния стълб се лекуват с помощта на най-съвременните научни разработки в нашия център за лечение на сколиоза и гръбначна хирургия. Нашата клиника е първата в Турция, която започна „ендоскопско лечение на дискова херния”. През 2002 година и „тотална дискова артропластика” през 2003 година и те се извършват успешно.

Нашата клиника се счита за световен пример за лечение на гръбначните заболявания. Тя е сред центровете с най-богат опит в резекцията на прешлените и операцията на сколиоза извършена отзад. Mоже да се използва особено за различни заболявания от фрактури до гръбначни тумори. Всички изследвания на пациента се оценят от специалисти, болко и физиотерапевти и радиолози. Научно се определят подходящите методи за лечение за всеки един пациент. Като например консервативно лечение (приложение на лекарства и физиотерапия), блок на нервни коренчета и на фасетни стави, ендоскопска или отворена операция.

Възможно е да се използват с до 10 пъти по-малки дози радиация от традиционна радиография. Чрез метода ЕОS за пациентите с гръбначни заболявания.
В нашия център се провеждат голям брой регионални и чуждестранни срещи всяка година. Голям брой местни и чуждестранни учени и сътрудници посещават нашето отделение и участват в научните изследвания.
 

Сколиоза

Сколиозата представлява значително изкривяване на гръбначния стълб настрани и/или ротационно изкривяване в трите измерения, което може да възникне в в горната и/или долната част на гърба. Прешлените са разположение на вертикално права линия при нормалния и здрав човек. При сколиоза, гръбначният стълб е изкривен наляво или надясно и също е извит около собствената си ос. Такива изкривявания могат да бъдат както само в една част на гръбнака, така и в повече от една и в различна посока.
Сколиозата е по-често срещана в юношеската възраст. Може да доведе до козметични и необратими щети върху сърцето и дихателната система. Ако не се интервенира в ранен стадий. За да се идентифицира болестта е важно пациентите да се самонаблюдават и да следят формата на тялото си, за да забележат признаците.
болки в гърба

Тези признаци включват:

Разлика в нивото на рамената
Асиметрия в трапчинките на талията
Предно изпъкване на една част от гръбначния стълб
Изпъкнали кости от едната страна на гърба (изпъкнал вид на скапула)
Дясно и ляво отклонение в телесното равновесие
Методът за лечение се определя на базата на размера на изкривяването и етапът на развитие на костта. Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-висока е успеваемостта.
Хирургично лечение: Хирургичното лечение е единствената възможност, когато изкривяването е по-голямо от 40 градуса и при пациенти, които са още в етап на развитие. Хирургичното лечение се извършва успешно с употребата на импланти (винтове), които се поставят в гърба и в долната му част.
Мониторингът (невромониторинг) на функциите на гръбначния мозък по време на операцията е метод, който увеличава надеждността на операцията, както за пациента, така и за лекаря и се използва рутинно в нашия център. Нашата клиника е един от еталонните центрове по цял свят за операция на сколиоза.

Операционният процес е организиран по изключително професионален начин с цел по-голям комфорт за пациентите. Лекарят Ви определя кой хиургичен метод да се приложи в зависимост от типа сколиоза и операцията се разяснява на пациента в детайли. Само единична операция е достатъчна при 90% от пациентите, за да се постигне благоприятен резултат. Пациентите се изправят и могат да вървят един ден след операцията. Продължителността на болничния престой е около 5 дни. Обикновено пациентите могат да се завърнат към ежедневните си дейности в рамките на 3 седмици след операцията.

Кифоза

При нормалния гръбначен стълб, горната част на гърба има извивка, която се нарича „кифоза”, а обратно на нея лумбалната област има извивка наречена „лумбална лордоза”.
Нормалният гръбначен стълб в гръдната му област има лека кифоза между 1-вия и 12-тия прешлен, с ъгъл от 20 до 45 градуса. Нарича се „хипер-кифоза”, когато извивката в горната част на гръбначния стълб е по-голяма от 45 градуса.
Вродена кифоза: лечението зависи от типа и тежестта на заболяването. Наблюдението е първата линия на лечението при деца със гръбначни деформации. Сериозни и прогресивни вродени кифозни деформации, които са по-големи от 45 градуса или случаи на кифоза придружени с неврологична слабост често изискват хирургично лечение.

Ранният хирургичен подход обикновено осигурява най-добрия резултат и предотвратява прогресирането на изкривяването. Видът на хирургичната интервенция, която ще се извърши може да се смени на базата на естеството на деформацията, като ин ситу фузия, инструментална фузия и остеотомия (пръчици, куки и винтове). Вашият хирург може да препоръча остеотомия за пренареждане на гръбначния стълб. „Остеотомия за изваждане на краче” /Pedicle subtraction osteotomy/ осгигурява корекция чрез отстраняване на костта в задната част на прешлена. Може да се приложи и прешленна резекционна остеотомия. Нашият център има световно признат опит в интервенциите за отстраняване на прешлени от гърба.

Кифоза на растежа:

Позната още и като „кифоза на Шоерман”, тя се дефинира като скована (структурна) кифоза. Най-често се среща във възрастта между 12 и 15 години. Неестествената кифоза се вижда най-добре като се гледа отстрани в поза извита напред. Пациенти с кифоза на Шоерман често имат лоша стойка и се оплакват от болки в гърба.
В следните случаи често се препоръчва наблюдение:
Хипер кифоза в стоежа на тялото
Извивка по-малка от 60 градуса през юношеството
Извивка с 60-80 градуса при незавършено юношество
Може да се препоръча лечение с корсет и програма с упражнения, ако деформацията е умерено тежка (60-80) и ако пациентът не е завършил скелетното си развитие.

Хирургично лечение:

Гръбначна фузия може да се препоръча, ако кифозната деформация е сериозна (по-голяма от 80 градуса) и ако болката на пациента се усилва. Гръбначният стълб се коригира и издължава като се фиксират винтовете поставени в прешлените с пръчици. Пациентите могат да се завърнат към ежедневните си дейности в срок от 4-6 месеца. Промяната извършена чрез хирургична корекция е видима.
Травматична кифоза: Лечението на кифозата е създадено, за да коригира и стабилизира деформацията, да намали болката и да подобри неврологичните функции. Подвижните деформации могат да се лекуват чрез задна фузия и инструменти (свързване на прешлените чрез винтове и пръчици). Неподвижните деформации често изискват по-сериозни операции, като отстраняване или резекция на прешлени. Всички тези интервенции се извършват от опитните хирурзи в нашата клиника.

болки в гърба херния

Шийна дискова херния

Дисковете се състоят от твърда съединителна тъкан и работят като подложка или амортисьор между прешлените. Херниираният диск в шията наречен „шийна дискова херния” възниква, когато тялото на диска между прешлените е преместено към гръбначния мозък или нервните коренчета. Шийната дискова херния често води до болка във врата, болка, която се разпростира надолу по ръката и изтръпване на ръката придружено с промени в чувствителността.

Лечение:

шийната дискова херния обикновено протича благоприятно. Първоначално пациентите трябва да получат консервативно лечение. То включва изследвания, поставяне на твърда шийна яка, употреба на аналгетици и мускулни релаксанти, както и физиотерапевтични упражнения. Стероидна инжекция през форамена може да бъде ползотворна при някои пациенти за успокояване на нервните коренчета. Хирургичното лечение трябва да се обмисля за пациенти с тежки неврологични симптоми, като загуба на чувствителност и подвижност и особено за пациенти с миелопатични симптоми и тези, които не са се повлияли положително от консервативната терапия.

Целта на операцията е да се отстрани част от диска, който притиска нерва. След като се отстрани дискът, който причинява притискането, често се извършва фузия на прешлението (свързване). Друга възможност за лечение, която се предлага от нашия център е дисковото протезиране, което е предпочитано, за да се запази подвижността, особено при младите пациенти.

Шийна дегенеративна болест

Дегенерацията на шийния отдел на гръбначния стълб започва в междупрешленните дискове, като води до вторични промени в други съседни стави. Този процес в гръбначния стълб е дефиниран като „спондилоза”. При спондилозата малки костни израстъци наречени остеофити се появяват около гръбначния канал и нервните коренчета. Факторите, които причиняват заболявания на дисковете в шийния отдел включват остаряване, претоварване и травма, продължителна работа в неудобна поза, генетични причини, тютюнопушене, съдови заболявания и диабет или хронични ревматични заболявания. Шийната спондилоза води до болка във врата, раменете и ръцете, тъй като притиска нервни коренчета. Болката може да се разпростре до ръка или длан чрез специфично разпространение на нервното коренче под натиск. Ако шийна дискова херния притисне гръбначния мозък, могат да възникнат проблеми с вървенето, спастичността (повишен мускулен тонус) и уринарна инконтиненция.

Лечение:

Обикновено, първоначалното лечение е консервативно; обучение на пациента, поствяне на твърда шийна яка, физиотерапевтични упражнения и болкоуспокоителни са най-често срещаните методи за лечение. Ако оплакванията на пациента продължат, или се открият неврологични находки, или се появи влошаване, въпреки консервативното лечение, трябва да се обмисли хирургично лечение. Каква хирургична интервенция да се извърши зависи от патологията, която причинява състоянието на пациента. Най-често използваните хирургични подходи са фронтален и заден. Фронтален подход: до шийните прешлени се достига чрез навлизане от предната част на врата.

Херниираният диск между прешлените и костните израстъци, които причиняват притискане на костния мозък се отстраняват. Това се нарича корпектомия. В пространството, което остава от тях може да се постави подпора от имплант или кости от пациента, или изкуствена костна присадка.
Заден подход: той се базира на отстраняването на задните мембрани на прешлените (ламинектомия) и облекчаването на канала на гръбначния мозък. Извършва се при спинална стеноза на едно или повече нива. Ако е необходимо, може да се извърши и задна фиксация с помощта на титанието винтове, за да се запази стабилността след премахването на задните мембрани.

Торакална /гръдна/ дискова херния

Приблизително 0.25 – 0.75% от всички дискови хернии на гръбначния стълб възникват в тази област. Нервните коренчета между прешлените се разтягат до гръдната област и причиняват болка и парещо усещане по ребрата, заради притискане на нервните коренчета причинено от дискова херния. Най-честите симптоми при пациентите включват болка и промени в чувствителността, придружени от загуба на подвижност и чувствителност в долните крайници.

Лечение:

Физиотерапевтични упражнения могат да бъдат полезни. Ако оплакванията продължат и придобият прогресивен характер, тогава е необходимо дискът да се отстрани с хирургична процедура. Възможно е да се отстрани частта, която причинява притискане с помощта на микроскопски или ендоскопски методи.

Лумбална дискова херния

Лумбалният отдел на нашият гръбначен стълб е съставен от пет прешлена. Има специална съединителна тъкан с формата на диск, която улеснява движенията между прешлените и позволява на гръбначния стълб да е силен, а също функционира и като предпазител при удари. Дискът се състои от две част, външен и вътрешен слой. Мекият слой отвътре се подава навън, когато външният слой се деформира. Частта с херния притиска нервите на гръбначния канал и ги задържа така.

Понякога частта с херния отделя химически вещества, което води до болка. Всичко това се нарича лумбална дискова херния. Лумбалната дискова херния при млади хора най-често се свързва с вдигане на тежки предмети или принудителни движения в лумбалната област. При възрастните хора, по-малки, но повтарящи се принудителни движения в лумбалната област през годините могат да доведат до дискова херния с течение на времето.

Най-честото оплакване на пациентите с дискова херния е болката в долната част на гърба, която простира надолу към краката и стъпалата. При по-напредналите случаи, освен болката в долната част на гърба и краката, могат да се появят и проблеми като изтръпване и слабост. При случаите, които не се лекуват могат да възникнат проблеми като загуба на движението нагоре в глезена, което наричаме увиснало стъпало и уринарна инконтиненция.

Лечение:

Основната цел на лечението на дискова херния е да се премахне болката, за да се осигури на пациентите завръщане към нормалното им ежедневие. Първото нещо, което трябва да се направи е да се отпочине на легло и да се вземат лекарства, а след това пациентите трябва да се обучат.
Структурите около гръбначния стълб се подсилват и телесната маса се разпределя по-равномерно чрез физиотерапевтични упражнения, за да може натоварването върху диска да бъде частично намалено, оплакванията минимални. Епидурални инжекции и блокове са други методи, които се използват за елиминиране на болката на пациентите.
В случай на загуба на сила и чувствителност в краката и стъпалата или консервативните методи не успеят да се справят с оплакванията на пациента, част от херниирания диск се премахва по хирургичен път, за да се освободят нервите.

Освен отворената хирургия могат да се приложат микроскопски и ендоскопски методи при операцията на лумбален диск, в зависимост от клиничните и радиологичните находки. Друг метод, който се използва в нашата клиника е дисковата протеза. Употребата на дискова протеза при подходящи пациенти ще запази гръбначната подвижност и ще позволи премахване на болката. Съхранението на подвижността спомага да се избегнат дегенеративни проблеми, които могат да се появят в бъдещето.

Лумбални дегенеративни дискови заболявания и спинална стеноза

Дисковете между прешлените губят своята спонгиформна природа и започват да съдържат по-малко вода с възрастта. Това води до редуциране на височината и калциране на диска, който изпъква към гръбначния канал. Всички костни израстъци, наречени остеофити, които се образуват в тялото ограничават гръбначната подвижност и притискат нервите. Всички тези промени водят до стесняване на гръбначния мозък, което се нарича или „спинална стеноза“ или „стеснен канал“.
Най-честото оплакване при пациенти със спинална стеноза е болка в гърба. Характерно за болката е усилване при седнало положение, вървене, кашлица и напрягане, а намаля в състояние на покой. Неврогенното накуцване, което е типичен признак на спинална стеноза се характеризира с усещания за болка, изтръпване, усещане за бодлички в краката, особено в прасците при ходене, които се притъпяват при покой.
За да се подпомогне диагностиката е възможно да се прегледат всички прешлени и краката от черепа до стъпалата в едно и също изображение и така да се разгледат равновесни нарушения в тялото, чрез техника за EOS-графии, с каквато разполагаме в нашата болница.

Лечение:

Лечението започва от почивка на легло придружена с аналгетици и релаксанти, след това се подхожда към физиотерапия. Възможно е да се обмисли и епидурална стероидна инжекция. В случай, че болката е много силна, не се повлиява от консервативните методи и значително ограничава ежедневните дейности на пациента, то тогава може да е необходимо хирургично лечение. Основната цел на хирургичното лечение е да се премахне притискането върху гръбначния мозък.

Това се нарича декомпресия и се извършва чрез премахване на костните структури (ламинектомия), които формират задната стена на гръбначния канал, чрез интервенция от долната част на гърба. Друг метод за декомпресия е да се премахнат дисковете, които причиняват притискането. Мястото, което остава между прешлените след премахването на дисковете се поддържа с поставяне на титаниеви клетки, които са пълни с костна присадка. Тази интервенция може да се извърши с преден достъп (ALIF), латерално (XLIF) или с разрези в долната част на гърба (TLIF).

Възможността за баланс и стабилност на гръбначния стълб, чрез винтова фиксация, също със заден достъп (задно имплантиране на инструменти) е от жизнено значение за осигуряването на постоперативен комфорт на пациента и за да се избегне рецидив на заболяването. Възвръщането на нормалната физиологична извивка на гръбначния стълб (гръбначен баланс), трябва да се постигне след оперативно лечение.

Спондилоза и спондилолистеза

Спондилолистезата представлява издаване напред на един прешлен спрямо прешлена под него. С приплъзване, гръбначният мозък се притиска в гръбначния стълб, което води до болка, безчувственост и парещо усещане в краката. Категоризира се в пет различни типа. Най-често срещаните включват приплъзване свързано с остаряването, приплъзване, което се е развило постоперативно и приплъзване свързано с вродени проблеми с прешлените в детството.
5 % от хората имат растежна фрактура на костната част, която свързва горните с долните стави (фасетни стави) на прешлените, които се намират в долната част на гърба. Тази фрактура се нарича „спондилолиза“. Фрактурите най-често не успяват да се свържат, тъй като мястото е много подвижно. При някои пациенти, горният прешлен е изместен напред над долния прешлен, заради фрактура. Това се нарича „лумбално приплъзване“ или „спондилолистеза“. Спондилолистезата може да доведе до по-сериозни проблеми, в зависимост от размера на приплъзването.

Друг тип лумбално приплъзване се причинява от износването на сухожилията вътре и около гръбначния стълб, поради стареене. Този проблем, който често се появява след 40-годишна възраст, се нарича „дегенеративна спондилолистеза“. Дегенеративните лумбални приплъзвания, често са придружени от стеснен канал. Симптомите включват болки в гърба и хълбоците; изтръпване, болка, мускулно напрежение, слабост в краката; увеличена лумбална извивка или трудност при ходене. Макар че почивката може да донесе временно облекчение на тези симптоми, болката обикновено се усилва в изправено положение, при вървене и други дейности.

Лечение:

При леките случаи на приплъзване, оплакванията ще отминат с почивка, аналгетици, временна употреба на корсет и физиотерапия. Може да се обмисли епидурална или фораминална инжекция. Ако юношески стрес фрактури доведат до болка и ограничат подвижността на юношата, тогава трябва да се предприеме оперативно лечение.

Предпочитаният метод обикновено е да се подсили със свежа костна присадка за фузия на счупената част и да се фиксира с винтове и куки. Опитните лекари в нашата клиника ще извършват тази операция, дори и само за един прешлен. По този начин се постига бързо възстановяване и нашите пациенти се завръщат към обичайните си занимания без ограничения в лумбалните движения.

В случай на приплъзване в напреднала възраст, ако заболяването причинява оплаквания, които не могат да се намалят с лекарства, дава признаци на нервно притискане (увиснало стъпало, уринарна инконтиненция) и прогресира, тогава е необходимо оперативно лечение. Нервите в областта на приплъзването се освобождават чрез хирургично лечение и прешлените се фиксират един към друг, за да се избегне прогресиране на приплъзването. Операцията може да се извърши с преден или заден достъп или с подход, от която и да е от страните. Процесът на възстановяване се подкрепя от програми за постоперативна рехабилитация. Екипът от физиотерапевти на нашата болница започва рехабилитация на пациентите от първия ден след операцията. Преди да бъдат изписани от болницата, пациентите подробно се обучават на ежедневните занимания. Например как да стават от леглото, как да вървят и да се изкачват по стълби.

Внезапна (остра) болка в долната част на гърба

Болката в долната част на гърба може да се появи след дейност или травма, а може да възникне и без конкретна причина. Проучванията проведени по цял свят показват, че 80% от хората страдат от болката в долната част на гърба поне веднъж в живота. Често е трудно да се определи точният източник на острата болка в долната част на гърба. Първото нещо, което идва на ума на хората, които страдат от такава болка е вероятността от дискова херния. Всъщност, много причини могат да доведат до болка в тази област и най-често срещаният тип е механичната болка в долната част на гърба, която често е резултат от претоварване на лумбалните мускули, мускулни влакна и сухожилия или от натиск.

Добрата новина е, че независимо от факта, че точният източник на болката не може да се идентифицира, острата болка спонтанно се редуцира с времето. Болката напълно отминава в рамките на приблизително 2 седмици в 50% от случаите. За съжаление, не може да се определи колко дълго ще трае болката, според нейното място и начална сила. Човек трябва да знае, че при 30% от хората има повтаряща се болка.

Болка, която е причинена от по-сериозно заболяване се среща най-често на хората над 50-годишна възраст, тези с минало раково заболяване и прекомерна употреба на алкохол или наркотици или в случаи на продължително приемане на кортикостероиди, както и при пациенти, които имат друг основен проблем като диабет или остеопороза и при пациенти, които изпитват силна болка дори, когато почиват.

Най-добрата препоръка за остра болка в долната част на гърба е да се издържа болката и да се продъулжава с ежедневните занимания. Общата тенденция на пациентите е да почиват на легло и да чакат болката да изчезне. Всъщност, мускулните движения увеличават притока на кръв и така възпалението и мускулното напрежение намалят.
Парацетамол и други болкоуспокоителни често се използват, за да се намали силата на болката в долната част на гърба. Различни физиотерапевтични упражнения (дълбоко или повърхностно загряване, транскутанна електрическа нервна стимулация, електрическа стимулация и др.), както и масажна терапия могат да облекчат временно болката.

Традиционно, за остри болки в долната част на гърба не се изискват радиологични диагностични изследвания при повечето пациенти. Радиологични диагностични изследвания (рентгенография, компютърна томография, магнитно-резонансна томография) могат да се препоръчат в случаи на здравословни проблеми, като сериозна контузия, прекарано раково заболяване, наличие на треска, диабет и пристрастяване и за пациентите над 50-годишна възраст и с диагностицирана остеопороза.

Въпреки че острата болка в долната част на гърба може да бъде болезнено преживяване за пациентите, в повечето случай е възможно бързо премахване на болката. Подробният медицински преглед е задължителен, особено в случаите, в които болката продължава по-дълго от шест седмици. Целта на лечението трябва да е премахването на острата болка и предотвратяване на нейната повторна поява. Именно затова е много важно пациентът да се обучи и да се започне и поддържа програма от упражнения в ранен етап.

Фрактура на прешлен

Фрактурите на прешлен имат различна значимост спрямо други костни счупвания. Заради риска от засягане на нервните структури в тях. По този начин да се увредят жизненоважните съдове и органи, които ги обграждат.
Фрактурите на прешлен при юношите, често са причинени от контузия с голяма сила, като падане от високо или автомобилен инцидент.

При възрастните, такава фрактура може да възникне от обикновена травма свързана с остеопороза и дори без травма. Фрактури и размествания на цервикален (шиен) прешлен могат да доведат до респираторен дистрес. Който може да доведе до смърт или пълна парализа на дланите и стъпалата; лумбални наранявания могат да доведат до парализа на краката и оплаквания от уринарна или фекална инконтиненция. Принципно, първото оплакване на пациентите с фрактура на прешлен е болка придружена с мускулни спазми.

Ако фрактурата е придружена от прешленно нараняване, оплакванията могат да включат изтръпване, загуба на чувствителност в дланите-ръцете и/или краката-стъпалата, загуба за сила, уринарна и фекална инконтиненция и затруднения при уриниране или дефекация. Невъзможността да се пренесат пациентите в подходяща поза е един от най-важните фактори, които засягат фаталността на нараняването.

Лечение:

Лечението на гръбначни наранявания варира в зависимост от типа на контузията и от това дали нараняването на гръбначния стълб е налично. Целта на лечението е да се постигне гръбначен стълб, който не може да се повреди от нормалните физиологични сили. Пациентите да се завърнат безболезнено към ежедневните си занимания възможно по-скоро.

Ако контузията е причинила нестабилна фрактура или разместване с фрактура, довела е до или има риск да доведе до увреждане на гръбначния мозък, тогава ще се използват хирургичните методи за лечение. В оперативното лечение често се използват винтове и пръчици приложени със заден достъп, за да се възвърне стабилността на прешлените.
Поставянето на пръчиците може също така да се извърши и чрез затворени методи, когато е възможно, а така постоперативничт престой в болницата и болката се намалят.

Методите за вертебропластика или кифопластика се използват при фрактурите свързани с остеопороза. При вертебропластиката, прешлените се инжектират с костен цимент, за да се елиминира болката и да се предотврати прегресирането на изкривяването. При кифопластиката изкривяването се коригира чрез издуване на балон вътре в прешлена преди да се инжектира цимент.

И двата метода включват радиологично изобразяване наречено флуороскопия и се прилагат със затворен достъп (без разрези) в нашия център.
Друг метод за лечение е стентът. Нашата клиника започна да използва за лечение на фрактури на прешлени по същото време, по което започна да се използва и по света. При този метод изкривяването се коригира с поставянето на клетки вътре в прешлена без разрези. Пациентите, които се лекуват по този метод могат да се завърнат към ежедневните си дейности и занимания бързо и безболезнено.

Инфекции на гръбначния стълб

Инфекциите на гръбначния стълб включват спондилит, дисцит, спондилодисцит и епидурален абсцес и се причиняват от различни микроорганизми. Бактериални инфекции на гръбначния стълб са най-често срещаният тип инфекция в тази група. Инфекциите често се пренасят през кръвообращението до прешлените. Някои групи пациенти са с по-голям риск от инфекция. Например тези, които пушат цигари, които са недохранени или страдат от СПИН, или друго заболяване. Причиняват нарушение на имунна система. Пациентите, които получават химиотерапия, пациенти с трансплантация, диабет, такива, които злоупотребявят с наркотици и такива, които са претърпяли операция на уринарната система. След операцията може да се появи инфекция.
Лечение: Активните микроорганизми трябва да се определят чрез биопсия на инфектираната област. Щом се идентифицират, веднага се започва подходящо антибиотично лечение. В лечението често се включва почивка и употреба на корсет.
Инфектираната област може да изисква хирургичен дренаж, в зависимост от типа и стадия на болестта. Ранната оперативна инервенция може да се наложи, за да се избегне прогресивна парализа в някои случаи. Особено на пациенти с остеомиелит на прешлените и инфекции, които причиняват неврологични щети.

Тумори на гръбначния стълб

Туморите на гръбначния стълб се образуват в костите, които формират гръбначния канал или в нервите или другите меки тъкани. Произходът на тумора основно включва два типа. Първични тумори; образуват се от клетките, които се съдържат в гръбначния стълб и в гръбначния мозък. Метастатичните тумори се развиват в други части на тялото (гърди, простата, бели дробове и др.). След това се разпространяват и достигат гръбначния стълб. Най-честото оплакване е от болки в гърба. Болката се усилва през нощта обикновено не утихва при покой.

Могат да възникнат хронични симптоми на болестта, като треска, загуба на тегло, изтощение. В зависимост от локализацията на тумора и дали причинява компресионна слабост, изтръпване и усещане за бодлички в ръцете и краката, невъзможност за вървене, уринарна инконтиненция, неконтролируема дефекация, загуба на сексуалните функции, влошаване на рефлексите, може да се наложи лечение на легло. Загуба на сила, припадъци и сколиоза могат да се появят при деца.

Лечение:

В зависимост от типа и мястото на тумора, методите за лечение като хирургична интервенция. Лъчелечение и имунотерапия могат да се използват в комбинация или поотделно. За някои пациенти и само мониторинг може да бъде подходящ избор. За да се вземе такова решение обикновено е нужно гръбначен хирург, радиолог и онколог да работят заедно.

Доброкачествени тумори, които не предизвикват притискане могат периодично да се проследяват. Туморите, които трябва да се премахнат с хирургична процедура са тумори, които причиняват неврологични симптоми или фрактура. Съществува риск да причинят фрактура.