бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Д-р Шехназ Карадениз

Специалност: 
Офталмология

Доктор Карадениз е завършила Медицинския факултет „Джерахпаша” на Истанбулския университет и се е обучавала по офталмология в Истанбулския медицински факултет на същия университет.

Тя активно участва в областта на диабета през последните 20 години чрез поредица медицински, научни и социални проекти, както на национално, така и на международно ниво.

В годините между 1992 и 2004 тя е била Консултант офталмолог на диабетния сектор на Истанбулския медицински факултет, а също така и на Сектора за изследване и приложения на диабета и метаболизма към Института за експериментална медицина между 1994 и 2004 година.

От 2005 година д-р Карадениз е преподавател в Отделението по офталмология на Медицинския факултет на Истанбулския научен университет, но работи и като Консултант офталмолог в Отделението по офталмология в Група болници Флорънс Найтингейл.

Тя е съосновател и член на Уравителния съвет на Турската фондация „Диабет”. От самото начало д-р Карадениз е активен участник в социалните и научните дейности на Фондацията.

В полза на пациентите, д-р Карадениз е работила като Президент на ка Асоциация „Да живееш с диабет”, между годините 2004 – 2007 – национална пациентска организация в Турция. Тя и в момента е част от организационния борд.

Д-р Карадениз се е присъединила към борда европейския регион на Международната диабетна федерация  (IDF Europe) през 2007 и е новоизбраният бъдещ президент от 2012 година. Тя ще заеме длъжността президент на Международната диабетна федерация – Европейски регион през 2015 година.