бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Генна терапия при лечение на левкемия

генна терапия

Как работи терапията?

Известно количество кръв, взета от пациента и Т-клетките, вид имунни клетки, се разделят от останалата кръв в специална лаборатория. След това Т-клетките се преработват генетично, за да могат да произведат химерни антигенни рецептори (CAR). CAR-T позволяват на Т-клетките да разпознаят туморните клетки, да се прицелят в тях и да унищожат тумора.

 

Всъщност, процесът CAR-Т превръща собствените Т-клетки на пациента в ловци и убийци на рака.

 

Преработените Т-клетки имат нужда от известно време, за да се размножат в лабораторията, след което се инжектират обратно в пациента. Пациентът минава през химиотерапия, докато клетките се отглеждат в лабораторията. Химиотерапията ще потисне имунната система на пациента, като позволи на CAR Т-клетките да се представят по-добре след инжектирането.

  

Целият процес отнема около 10 дни, но пациентът остава в болница минимум 2 седмици за наблюдение на токсичността. Този период на наблюдение може да отнеме и повече време.

 

Какви са възможните странични ефекти от CAR-T терапията?

 

CAR T-клетките се свързват със значителни, но обратими странични ефекти при 40-60% от лекуваните пациенти.

Те включват грипоподобни симптоми, придружени с висока температура и задух. Този синдром може да доведе до ниско кръвно налягане, студени тръпки и др. Има и докладвани неврологични странични ефекти, като главоболие и припадъци. Всички тези ефекти са обратими, но могат да бъдат значителни и да изискват лечение в Спешно отделение.

 

Кой е подходящ кандидат за CAR-T терапия?

 

Терапията се осигурява само на пациенти, които са преминали през най-малко две лечения срещу левкемия.

 

CAR-T лечението е доста успешно при по-млади пациенти. Например, малките деца са с ниво на възстановяване между 85-90%. Средно 80% от тийнейджърите, при които се прилага това лечение са напълно излекувани от левкемия. Общото ниво на излекувани пациенти е 70%.

 

Медицинските центрове в Израел и Съединените щати непрекъснато се стремят да подобряват нивата на успеха, чрез непрестанни съвременни научни изследвания. Медицинският център в Израел с радост съобщава, че към момента предлага иновативна CAR Т-клетъчна терапия за пациенти с множествен миелом и остра миелоидна левкемия (AML) с 8:12 транслокация и CD19 експресия, като част от клинично изпитване.

 

Също така предлагаме и пълна диагностична процедура, за да определим дали пациентът е подходящ за такава опция. 

                                      - 90% възстановяване                               70% общо пълно

                                                 при децата                                             възстановяване