бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Гинекологична онкология

консултация при гинеколог

ЛИВ ХОСПИТАЛ е в челните редици сред забележителните постижения в областта на гинекологичната онкология, високорисковата бременност, ин-витро оплождането (IVF) и предимплантационната генетична диагностика (PDG) и е експерт във всички области на женското здраве за жени във всички възрасти от юношеството и нагоре.

ЛИВ ХОСПИТАЛ предлага висококвалифицирани съвети и интервенции на жени във всички възрасти и покрива целия спектър от случаите на гинекологичен рак.

Центърът по гинекологична онкология на ЛИВ ХОСПИТАЛ осигурява най-новите диагностични тестове и съвременно лечение на злокачествените заболявания, включително на женските репродуктивни органи. Тези злокачествени заболявания включват:

  • Рак на шийката на матката
  • Рак на ендометриума
  • Рак на Фелопиевите тръби
  • Гестационно трофобластно заболяване
  • Рак на яйчниците
  • Сарком на матката
  • Рак на влагалището
  • Рак на вулвата

Нашият екип, включващ онко-гинеколози и радиоонколози, се събира редовно, за да разгледа всички случаи и да изследва опциите за лечение и да разработи координирани планове за управление.

Нашият Център осигурява грижа за жените с рак на репродуктивния тракт и провежда изследване с цел подобряване методите за диагностициране и лечение на гинекологичния рак.

При някои пациенти минимално инвазивната хирургия и роботизираната хирургия „Да Винчи” може да бъде възможност.

Гинекологични ракови заболявания

Рак на гърдата

Най-често срещаната форма на рак при жените, ракът на гърдата, има голям шанс да бъде излекуван, ако се прихване в ранен стадий. Вероятността от рак на гърдата нараства с възрастта. Поради тази причина, е много важно жените над 40-годишна възраст да си правят ежегодна мамография и физически преглед при лекар. Жените би трябвало да се самопреглеждат за рак на гърдата всеки месец. Тези прости предпазни мерки ще допринесат за ранната диагностика и лечение.

Рак на матката

Ракът на матката представлява рак на вътрешната мембрана на матката. Известни фактори при рака на матката включват състояния, които увеличават количеството естроген, като например ранната менструация, късната метопауза, безплодието и затлъстяването. Първият симптом е обикновено вагиналното кървене след менопаузата. Важно е да се консултирате с Вашия лекар в случай на ненормално менструално кървене. Ранната диагностика може да се постигне чрез ежегодни профилактични прегледи. В редки случаи на ранно прихващане, жените, които искат да забременеят, може да бъдат успешно излекувани с лекарства.

В случай на нередовна менструация или кървене по време на менопаузата, ранната диагностика обикновено е възможна и успешното лечение е с висок процент. 85% от пациентките с рак на матката нямат проблеми, свързани със заболяването. Обикновено операцията е достатъчна. При малка група пациентки се налага лъчетерапия и химиотерапия.

Рак на шийката на матката

Ракът на шийката на матката е сериозно, но предотвратимо заболяване. Възможно е да се прихванат промени в цервикалните клетки преди развиването на рака. Тъй като повече от 95% от откритите ранни случаи са лечими, ранното диагностициране и лечение са от изключителна важност. Това е възможно чрез редовни гинекологични прегледи и скрининг тестове. Всяка жена на възраст между 21 и 65-годишна възраст би трябвало да си прави гинекологични изследвания и ПАП-тест най-малко веднъж в годината. Нещо повече, ваксината против човешки папиломен вирус (HPV) предпазва 80% – 100% от рака на шийката на матката от типа човешки папиломен вирус (HPV).

Рак на яйцниците

Рисковите фактори за рак на яйчниците, седмата най-често срещана форма на рак в света, включва възрастта над 40 години, бездетност, диета богата на мазнини, използването на талк в областта на половите органи, фамилна обремененост от това заболяване. Рискът намалява с използването на контрацептиви, раждане и кърмене, отстраняване на матката и Фелопиевите тръби. За нещастие, три от четири случая се диагностицират в късен стадий. В днешно време, най-добрият начин за ранна диагностика са редовните гинекологични прегледи и подробната оценка на фамилната обремененост на пациента.

Златният стандарт за лечение на рака на яйчниците е първата операция да бъде проведена от онко-гинеколог, който не оставя нищо от рака вътре.