бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Изобразяване на сърцето

Изобразяване на сърцето

В бониците ни в Турция се предлагат следните методи за изобразяване на сърцето (сканиране):

  • Стрес тест
  • Ехокардиография
  • Трансезофагeална ехокардиография (през хранопровода)
  • Четириизмерна ехокардиография
  • Стрес ехокардиография
  • Каротидно доплерово изследване
  • Съвременна програма за скрининг на сърцето „ШЕЙП“
  • Ранна диагностика на заболявания с асимптоматични сърдечни контракции
  • Коронарна компютърно-томографска ангиография и измерване на натрупването на калций
  • Магнитно-резонансно изобразяване на сърце

Ехокардиография

Ехокардиографията е преглед и анализ на сърдечните кухини и клапи, на структурата и работата на големите артерии, които излизат от сърцето, чрез звукови вълни. Тъй като сърцето е движещ се орган, технологиите, които се използват в неговото измерване се основават на принципите на ехографията; те са технологични устройства от най-ново поколение. Получават се образи от различни области на сърцето с помощта на устройство, което позволява предаването на звукови вълни, наречено трансдюсер. По този начин, структурата и работата на сърцето могат да се изследват от различни ъгли. Тъй като е ехографска процедура, няма риск за пациента; тя не облъчва с радиация и е безболезнена. Процедурата трае 15-30 минути в зависимост от случая.

Защо се извършва Ехокардиографията ?

Този метод най-често се използва за прегледи при симптоми като сърдечни шумове, задух, болка в гърдите, сърцебиене и отпадналост, за да се оцени структурата и работата на сърцето. Така, тя позволява подробна оценка и анализ на размера на сърдечните камери, структурата и функционалността на сърдечните клапи и свиването на сърцето. Играе важна роля при оценяването на работата на клапни протези, както и при прегледа на работата на сърцето и на движението на сърдечната стена при пациенти, които са с коронарен байпас, балон или стент поставен в техните коронарни артерии. Ехокардиографията се използва, за да се изследва наличието на съсиреци при пациенти с разстройства на сърдечната дейност и за диагностиката на вродени заболявания и сърдечни тумори. Също така се използва за определяне на количестото и значимостта на всякаква течност, която се е натрупала около сърцето, за изследването и разглеждането на болести на големите артерии, които произхождат от сърцето.

Трансезофагeална ехокардиография (ТЕЕ)

В случаите, в които трансторакалната ехокардиография през гръдната стена се е оказала неподходяща, се извършва ехокардиогарфски преглед пред хранопровода, за по-детаилен и точен преглед. Тази процедура наподобява гастро-ендоскопията. За по-голямо удобство на пациента и за да се извърши по-ефективно прегледът, пациентът е леко седиран. По този начин пациентът не чувства дискомфорт по време на процедурата. Ако образите от гръдната стена са разкрили индикации за съсирек в сърцето, маса или инфекция, ще се изиска ТЕЕ за преглед от по-близо. Техниката също се използва и за детайлен преглед на клапни протези, диагностиката на вродени дупки в сърцето и други сърдечни заболявания и в случаи, както и ако има съмнения за уголемяване или пробиване на аортата. ТЕЕ също е предпочитан метод в случаи на затлъстяване, белодробни болести или заболявания на гръдната структура, в които трансторакалното ехокардиографско изобразяване е доказано неадекватно. Използва се при сърдечни операции за поправяне на клапите и/или подмяна, а също и за да насочва и да увеличава успешния процент на процедури по подмяна на клапа с помощта на катетър.

Подготовка за ТЕЕ

В идеалния случай, прегледът трябва да се извърши след период на глад от 4-12 часа, без прием на каквато и да е храна или течности. Трябва да информирате Вашия лекар, ако страдате от алергии, астма, глаукома, какъвто и да е вид трудност при преглъщането, запушен нос, или каквото и да е неудобство в хранопровода.

Как се извършва ТЕЕ?

ТЕЕ е ендоскопски преглед. Тънка сонда се вкарва през устата към хранопровода и след това се достига до област в близост до задната част на сърцето, като осигурява много ясни и детаилни изображения. Преди процедурата се хваща венозен достъп за поставяне на необходимия медикамент или цвят / оцветени течности (обикновено, аериран серум) и лекарят обяснява ясно на пациента как да погълне сондата, която е лубрикирана със специален гел за по-лесно поглъщане. Нормално е пациентът да почувства временно усещане на гадене. Пациентът се закача към монитор, за да се измерва неговата сърдечна дейност, дихателна честота и нива на кислород в кръвта, а анестезиологичен спрей се използва, за да се намали чувствителността в устата и палаталната област на пациента. Допълнително се поставя лек седатив или венозно, или през устата. Вашият доктор ще Ви информира за резултатите от анализа на изследването при приключване на процедурата.

Средно, процедурата отнема около 15-20 минути. Заедно с времето за подготовка, цялата продължителност е обикновено около 30-60 минути.

Не трябва да ядете или пиете нищо в продължение на до 2 часа след прегледа. Седативът, които се използва по време на хода на процедурата ще ви накара да се чувствате сънливо и замаяно за известно време след това. Затова трябва да си починете и да избягвате шофиране или да използвате машини. Може да Ви боли гърлото, или да го чувствате изтръпнало за ден или два след процедурата. Това е временно и няма нужда от лечение.

Четириизмерна ехокардиография

Повечето ехокардиографски уреди в съвремието са двуизмерни системи. Най-новите постижения са довели до въвеждането на триизмерни и четириизмерни системи. Не е лесно да се изобрази сърцето, орган който е в постоянно движение, с помощта на базово ехографско оборудване. Триизмерното изобразяване дава качество на картината, цвят и качество на тъканта, все едно хирург е отворил сърцето и го разглежда от различни ъгли. Целта на този образен метод е да се постигне по-добро качество на изображението, да се спомогне за по-добър преглед и да се разкрият конкретни структурни заболявания, които не се долавят на двуизмерната ехокардиография.

Този метод предава много по-подробни данни и информация от двуизмерната ехокардиография, особено при оценяването на сърдечни тумори, съсиреци, дупки и други структурни заболявания. Важен е в процеса на взимане на решение, дали естествените, но заболели клапи трябва да се възстановят или е необходима подмяна с клапни протези; още веднъж, триизмерното изобразяването е по-добро от двуизмерното и помага, когато трябва да се реши дали хирургически да се възстановят дупки в сърцето или да се затворят с катетър. Нашият център предлага триизмерен преглед в реално време, като разполага с възможността да използва четириизмерна ехокардиография по време на процедурата. Оборудването за четириизмерна ехокардиография позволява безопасно изобразяване на сърцето през гръдната стена или през хранопровода.

Стрес ехокардиография

Стрес ехокардиографията представлява ехокардиографски метод, който е комбиниран с физическо упражнение или медикамент, за да се ускори сърдечната дейност. Физическото упражнението се провежда на бягаща пътека или велосипед. Необходимите сърдечни изображения се взимат след като пациентът е направил предписаното упражнение от съответните протоколи и тези образи се сравняват с онези направени при пациента в покой. В случаи, в които упражнението не е осъществимо (периферна артериална болест на краката, мускулно или костно структурни ограничения), венозно се прилагат медикаменти като добутамин или аденозин, които ускоряват сърдечната дейност и контракции и по този начин се осъществява стрес ехокардиография.

В кои случаи се извършва?

Това е предпочитаният метод за случаи на постоянни пейсмейкъри, при разкрит ляв бедрен блок на ЕКГ, при задебеляване на лявата камера и при някои конкретни случаи на ЕКГ находки (преди възбуда). Стрес ехокардиографията най-често се използва, за да се определи наличието и сериозността на заболявания на миокардното кръвоснабдяване и рисковете, които съществуват при проследяването на остри инфаркти на миокарда и интервенционални коронарно-артериални процедури; с изключение на сърдечната хирургия, стрес ехокардиографията се използва за оценка на риска преди операцията.

Подготовка за процедурата

Изисква се гладуване в период от 4-6 часа преди стрес теста. По време на този 6-часов период, пациентът не трябва да пуши или да консумира кофеинови продукти (чай, кафе, шоколад, кола и т.н.), нито да приема каквито да са медикаменти (някои болкоуспокоителни съдържат кофеин). Пациентът може да трябва да прекъсне конкретни лекарства, които увреждат кръвоснабдяването към сърцето за период от 24 часа преди теста. Това ще се реши от лекаря, който провежда теста. Лекарства, които лекарят е позволил, могат да се приемат с вода 3-4 часа преди процедурата. Като при всички тестове, които изискват предварително гладуване, диабетиците не трябва да приемат медикаменти или храна, които регулират захарта, докато лекарят не им позволи. Храна може да се приема, незабавно след стрес теста.

Каротидно доплерово изследване

Инсултите споделят същите рискови фактори като инфарктите на миокарда и могат да доведат то живото-застрашаващи състояния, които понижават качеството на живот на пациента, като причиняват загуба на речевите способности и двигателните функции. Следователно е важно да се извърши оценка на каротидната и вертебрална артериална система, която отговаря за мозъчното кръвоснабдяване, докато се извършват прегледи на пациенти със сърдечно-съдово заболяване.

Точно като при ехокардиографията, каротидното Доплерово изследване се базира на ехографията и се подпомага от ехографско оборудване. Това е проста техника за изобразяване, която е безвредна за пациента. Няма риск от облъчване. Находки от съдове във врата (повишена дебелина на стените на съд или атеромна плака, стеноза и т.н.) могат да са показателни от перспективата на сърдечните артерии. На практика, е неизбежно при пациент с диагностицирано втвърдяване на каротидната артерия да няма връзка с втвърдяване на коронарните съдове, които захранват сърцето, чиито диаметър е много по-малък от този на каротидната артерия.

Съвременна програма за скрининг на сърцето „ШЕЙП“

Сърдечно-съдовите заболявания са най-смъртоносни по цял свят, причина за 13% от смъртността. Следователно, преглеждане и превенция на рисковите фактори като пушене, високи нива на холестерол, хипертония и диабет са от най-голямо значение. Въпреки това, изчисления на риска направени на базата на отделни фактори, могат да бъдат подвеждащи, особено при млади мъже и жени. ЛИВ ХОСПИТАЛ въвежда ШЕЙП (одобрена програма от Обществото за превенция и елиминиране на инфаркта на миокарда, базирано в САЩ), която се води от сертифицирани специалисти, за да се добие информация и данни за Вашия потенциален риск от инфаркт на миокарда и тогава да се осигури превантивно и предпазващо лечение в съответстие с Вашето индивидуално състояние.

Каква е целта на съвременната програма за скрининг на сърцето ШЕЙП?

Програмата за скрининг ШЕЙП цели да разкрие скрити артериални заболявания и така да предотврати – и накрая да елиминира – внезапни смъртни случаи свързани с инфаркт на миокарда. ШЕЙП системата е крачка пред конвенционалните подходи към сърдечно-съдовите заболявания, защото приема принципа на разпознаване и лечение на атеросклерозата като част от процеса на определяне на рисковите фактори и лечение. По този начин, точно като при ранната диагностика и лечение на рака, втвърдяването на артериите се засича рано и се лекува преди появата на каквито и да е клинични признаци и така честотата на смъртните случаи причинени от инфаркти на миокарда или инсулти ще бъде намалена.

Какви тестове за изобразяване на кръвоносни съдове се използват?

Като допълнение към стандартните тестове за определяне на втвърдяването на артериите, съдовото изобразяване дава значителна информация за етапа на втвърдяване на сърдечните артерии, дори когато пациентът е здрав или има нисък риск от сърдечно заболяване. За тази цел, програмата за скрининг ШЕЙП, се основава на два метода, които са международно доказани в клиничните изследвания, като надеждни в скрининга за втвърдяване на артерии. Първият е неинвазивното ехографско каротидно Доплерово изследване, което не носи никакъв риск за пациента и няма странични ефекти. Това изследване позволява изобразяването на плаки, които могат да доведат до задебеляване на стените, както и всякакво втвърдяване на артериите, което вече е налично. Другият метод е компютърно-томографското изследване на калцирането на коронарните артерии. Въпреки че това означава излагане на малко количество радиация, употребата на модерно оборудване, снижава това излагане до минимум.

Факти, които трябва да знаете за началото на инфаркта на миокарда

Инфарктите на миокарда са водеща причина за смърт по цял свят. Първата индикация за 50% от пациентите със сърдечно-съдово заболяване е инфаркт на миокарда или внезапна смърт. Не е достатъчно просто да се изчисли степента на рисковите фактори за сърдечно-съдово заболяване, като хипертония, диабет, затлъстяване или високи нива на холестерол преди инфаркт на миокарда. Нормалните нива на холестерол са важни за здравословен живот. Но това не означава, че хора с нормални нива на холестерол няма да пострадат от инфаркт на миокарда. Изследванията показват, че 77% от пациентите, които претърпяват инфаркт на миокарда имат нормални нива на холестерол.

Какво представлява втвърдяването на артериите?

Атеросклерозата е основната причина за инфаркти на миокарда, инсулти и периферна съдова болест. Кръвоносната система на нашите тела има артериална система, която отговаря за захранването на нашите органи и тъкани и за снабдяването им с кислород. Артериите също регулират кръвотока, налягането и регионалните механизми за възстановяване, които се активират при инфекция или нараняване. Когато структурата на стената е тънка и еластична, артериите вършат работата си адекватно. Генетични или външни фактори, обаче, могат да доведат то възпаление, което причинява задебеляването и втвърдяването в артериалните стени, което познаваме като „втвърдяване на артериите“.

Защо трябва да се извършат тестове за изобразяване (сканиране)?

Инфарктът на миокарда не може лесно да се предскаже. Може да се появи внезапно, без предупреждение. Може да хване пациента неочакващ и беззащитен.

Кой е изложен на риск от инфаркт на миокарда?

50-70% от жертвите на инфаркт на миокарда не са наясно с рисковете. Поради тази причина, безопасното и надеждно оценяване на риска от инфаркт на миокарда е от най-голяма важност.

Изследвания с цел ранна диагностика на сърдечно-съдови заболявания и атеросклерозно изобразяване се извършват в Нашите клиники от опитни специалисти сертифицирани от ШЕЙП (Общество за превенция и елиминиране на инфаркта на миокарда, базирано в САЩ). Подробно клинично изследване и изобразяване на кръвоносните съдове дава по-надеждна информация за Вашият риск от инфаркт на миокарда, като Ви позволява да предприемете индивидуални превантивни мерки и лечение, според нуждата.

Ранна диагностика на заболявания с асимптоматични сърдечни контракции

Някои не-сърдечни заболявания, лекарства, инфекции или събития, като лъчетерапия, могат да увредят сърцето и да доведат до нарушения на контракциите, въпреки че пациентът е напълно здрав и няма никакви симптоми. Повечето от тези случаи няма да бъдат разкрити чрез конвенционална двуизмерна ехокардиография. Изискват се високотехнологично оборудване, съвременни технологии и софтуер за диагностика на заболявания с асимптоматични сърдечни контракции. ЛИВ ХОСПИТАЛ използва четириизмерно ехокардиографско оборудване с възможности за подсилване на изображенията, което позволява ранна диагностика.

За кого е важно това?

От приоритетна важност е за оценката на пациенти, които с имали, или планират химиотерапия за рак. За съжаление, повечето медикаменти за рак, увреждат клетките в сърцето, както и убиват раковите клетки. Съответно, подробно ехокардиографско изследване извършено както от онколози, така и от кардиолози е силно препоръчително да се извършва преди лечението на рака и периодично да се повтаря след това. Това е жизнено важно по отношение на диагностиката и лечението в ранен стадий на каквито и да е вредни ефекти върхи сърдечния мускул, както и превенцията на потенциално перманента увреда на сърдечния мускул и сърдечна недостатъчност. Друго предимство на тези изследвания е, че детайлното сърдечно наблюдение улеснява пациента, като му позволява да приема редовно и без прекъсване нужната доза лекарство за рак. Лъчетерапията е друга техника, която може да увреди сърдечния мускул.

Освен това, някои ревматични и неврологични заболявания, хипертония, диабет и различни белодробни болести, могат да доведат до дефекти в контракциите на сърдечния мускул.