бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Какво е замаяност и световъртеж?

замаяност

Клиниката за лечение на замаяност и световъртеж на Лив Хоспитал.
Изследва причините лежащи в основата на световъртежа и липсата на равновесие.
И предлага съответните персонализирани решения.

Замайването е симптом, не заболяване. Думата „замаян“ обхваща множество описания на симптоми – обърканост, усещане за плаване, зашеметяване, нестабилност, реене, нарушено равновесие, накланяне, завъртане или световъртеж.

Причините за замаяност са толкова разнообразни, колкото техните клинични описания и могат да включват различни структури от вътрешното ухо до мозъка. Чувството на замаяност или световъртеж може да бъде причинено от инфекция или заболяване във вътрешното ухо. Например, една възможна причина е лабиринтит, който представлява възпаление на вътрешното ухо. Болестта на Мениер и доброкачественият позиционен световъртеж са други проблеми на вътрешното ухо, които могат да предизвикат замаяност.

Неврологичните причини за замаяност включват множествена склероза, инфаркт, мигрена и рядко, тумори. Замаяността може да бъде причинена от изтощение, стрес, треска, ниска кръвна захар, анемия, нараняване на главата и проблеми със сърцето и кръвообращението. Също така може да е прчинена от някои медикаменти. Някои психологически проблеми могат да причинят замаяност. Примери за такива проблеми са депресията, агорафобията (страх от открити пространства). И хипервентилация (учестено, плитко дишане, което може да се появи, когато се чувствате притеснени).

световъртеж-1

 

Клиниката по замаяност на ЛИВ ХОСПИТАЛ

Клиниката по замаяност на ЛИВ ХОСПИТАЛ оценя пациенти с всякакъв тип оплаквания от замаяност. Обикновено замайването се изразява в чувството за пространствена дезориентация. Често срещани типове замаяност включват световъртеж, зашеметяване и нарушено равновесие. В клиниката се обръща особено внимание на нарушения на нервната система, включително на вестибуларния апарат. Заболявания, които често се диагностицират в тази клиника включват:  доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж, вестибуларен неврит (лабиринтит), болест на Мениер, синдроми на малкомозъчна атаксия, сърдечно-съдови заболявания, хронична замаяност и замаяност свързана с мигрена.

Центърът по замаяност на ЛИВ ХОСПИТАЛ предлага широка гама от възможности за лечение на основните причини за замаяност. Лечението на замаяност може да варира от обикновена промяна във Вашите лекарства до различен медицински, хирургически и рехабилитационен подход. Клиниката по замаяност предлага подробна клинична оценка, електронистагмография, видеонистагмография и магнитно-резонансно томографски изследвания, вестибуларна рехабилитация, оценка на равновесието и обучителни програми. Консервативното лечението с помощта на вестибуларна рехабилитация, работи, чрез повторно обучение на мозъка да се адаптира и да реорганизира противоречивите сигнали, които получава по отношение на равновесието и движението на тялото. Лечението на нарушението в равновесието се основава на правилното определяне на произхода на нарушението. Някои пациенти се нуждаят както от вестибуларна рехабилитация, така и от повторно обучение на равновесие, а други имат нужда само от една форма на терапия.

Без значение от случая, на нашите чуждестранни пациенти се гарантират най-съвременните възможност за диагностика и лечение, в комфортни условия и в рамките на мултидисциплинарната система, която е запазена марка на ЛИВ ХОСПИТАЛ.