бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Лечение на гръбначния стълб

Лечение на гръбначния стълб

„Гръбначният стълб е една от най-сложните и важни части на човешкото тяло и гръбначните оплаквания и заболявания могат да имат драстично влияние върху цялостното здраве и качество на живота на човек.“

Гръбначната хирургия изисква тясно сътрудничество между различни дисциплини и най-вече ортопеди и мозъчни хирурзи. Вродени прогресивни гръбначни изкривявания, травми и други тежки заболявания се лекуват от квалифицирани лекари, хирурзи и специалисти по физиотерапия.

Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ предлага най-високото ниво на медицинска грижа и превантивни здравни мерки в рамките на мултидисциплинарната философия на ЛИВ ХОСПИТАЛ.

В ЛИВ вярваме, че всеки един чуждестранен пациент в нашата Клиника за лечение на гръбначния стълб трябва да получи всичките ползи на цялостния ни обхват от експертни медицински познания в целия спектър на медицински специалности.

Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ събира много опитни и добре подготвени специалисти по неврохирургия, ортопедична хирургия, неврология, физиотерапия и други специалности, за да създадат най-ефективното лечение за Вашето заболяване. Екипът включва специалисти по ракови образувания, справяне с болката, физиотерапия, радиационна онкология и ревматология. Освен това се извършва и лечение със стволови клетки в сътрудничество с Центъра на регенеративна медицина на ЛИВ ХОСПИТАЛ и Центъра за изследване и приложение на стволови клетки.
Експерти по неврохирургия, ортопедична хирургия, експерти по гръбначния стълб и справянето с болката си партнират за диагностиката и лечението на различни гръбначни заболявания, някои от които са описани по-долу:

Основни заболявания, които се лекуват в Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ

 • Сколиоза: Когато се гледа отстрани при анатомията на нормалния човек се вижда определен градус на извивката. Например, нашият гръб има извивка навън, докато врата и кръста ни се извиват навътре. Но, когато го гледаме отпред или отзад, гръбначният стълб е прав и не се извива. Сколиозата е заболяване, при което нашият гръбнак има S-образна или С-образна извивка настрани; тази ненормална извивка може да причини на пациентите със сколиоза раменна асиметрия, ребрена гърбица, изкривяване на торса и асиметрия в извивката на кръста. Сколиозата не е диагноза, а описателен термин. Причината е неясна при 80% от случаите и този тип се нарича „идиопатична сколиоза“. Тя се появява най-често по време на периода на рязък растеж точно преди пубертета. Други типове включват вродената сколиоза (причинена от прешленни аномалии, съществуващи при раждането), невромускулна сколиоза (резултат от невромускулни заболявания като спина бифида, церебрална парализа, спинална мускулна атрофия или физическа травма) или синдромна сколиоза (свързана с различни медицински дефинирани синдроми).
 • Кифоза: Когато се гледа отстрани при анатомията на нормалния човек се вижда определен градус на извивката. Например, нашият гръб има извивка навън, докато врата и кръста ни се извиват навътре. Увеличено физиологично закръгляне в горната част на гърба или ненормално закръгляне на врата или областта на кръста обикновено е патологично. Най-често срещаният вид, основно срещан в мъжкото юношество е Кифозата на Шоерман. Други видове включват вродена кифоза свързана с увреждане на гръбначния стълб при раждане, посттравматична кифоза свързана с неадекватно лечение на физическа травма и кифоза след ламинектомия, която е свързана с хирургическите процедури, които се извършват за лечението на шийна миелопатия.
 • Изкривяване на гръбначния стълб (Спондилолистеза на развитието): Спондилолистезата е терминът, който означава приплъзването на един прешлен върху този под него. Целостта на костта може да се изложи на риск, когато растежът по време на детството включва и пропукване в част от прешлена наречена pars interarticularis. Грубо преведено това означава „частта между две стави“. Дефект в pars представлява пропукване в тази част от костта. Това пропукване води до отделянето на горната, предна част на прешлена от неговата долна, задна част. Такова заболяване би могло да бъде предшественик на спондилолистезата на развитието. Обикновено се появява като резултат от повтарящва се травма след 8-годишна възраст. И двете заболявания причиняват сериозни болки и спазми в гърба. В някои случаи, дори може да доведе до сколиоза.
 • Диагностика: фрактури на гръбначния стълб или на прешлени при здрави, не остеопорозни случаи могат да са резултат от травма с висока сила, като автомобилна катастрофа или падане. Частична и цялостна парализа могат да бъдат резултат от притискане на гръбначния мозък.
 • Лечение: Ако е малко вероятно да се получи деформатция в следствие от травма и няма неврологични данни за притискане на нерви, лечението може да се извърши чрез корсет. За тази цел се използват твърди полиетиленови корсети или корсети с метална рамка. В случаи на по-тежко увреждане на гръбначния стълб, може да е необходимо той да се фиксира с помощта на малки шини и винтове, за да се предотврати бъдеща деформация. В случай на неврологична находка на натиск върху костта, този натиск би могъл да се премахне по време на същия оперативен сеанс.

Остаряващи прешлени и Остеопороза

 • Остеопорозни прешленни фрактури: когато човек остарява, и/или при промени свързани с менопаузата, остеопорозата може да причини редукция в костната маса. Това заболяване може да доведе до костни фрактури, причинени от минимални травми или удари. Най-често счупваните кости са прешлените и тазобедрените стави. При много тежки случаи на остеопороза дори кихане може да причини костна фрактура. Най-честите симптоми са болка в гърба и в ниската част на гърба. При някои случаи, пациентът може да не изпитва силни болки от фрактурата и да се консултира със своя лекар, заради деформацията, която е резултат от счупването.
 • Кифоза при възрастни хора: когато човек остарява, може да развие кифоза, както от остеопорозни фрактури, така и от прешленна дегенерация. В тези случаи могат да се появят дихателни затруднения и може да се попречи на ежедневните занимания.
 • Сколиоза при възрастни хора: когато човек остарява, сколиоза може да се причини от дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, както и от влошаване на съществуваща сколиоза. Първият случай често се свързва с усилваща се болка в краката поради притискане на нерви.

Дегенеративни гръбначни заболявания

 • Дискова херния: междупрешленният диск е името дадено на ставата между всички прешлени. Дисковата херния се отнася за проблем с еластичните възглавнички (дискове) между отделните кости (прешлени), от които се състои Вашият гръбначен стълб. Гръбначният диск има по-мека сърцевина обвита в по-твърда външна част. Понякога наричана приплъзнат диск или скъсан диск, дисковата херния възниква, когато част от по-мекото „желе“ излезе през пукнатина на твърдата повърхност. Хернииран диск може да раздразни близки нерви, което да доведе до болка, изтръпване или загуба на сила в ръка или крак. От друга страна много хора нямат никакви симптоми на дискова херния. Повечето хора с дискова херния не се нуждаят от хирургическа намеса за корекция на проблема, но тя се изисква, ако болката продължава или в случай на неврологична загуба.
 • Спинална стеноза (стесняване на гръбначно-мозъчния канал): Спиналната стеноза представлява стеснение на отворените пространства вътре в гръбначни стълб, което може да окаже натиск върху Вашия гръбначен мозък и върху нервите, които преминават през гръбнака. Спиналната стеноза най-често се появява във врата и в долната част на гърба. Тя може да причини болка, изтръпване, мускулна слабост и проблеми с пикочния мехур и чревната функция. Най-често се причинява от промени от износване на гръбначния стълб свързани с остаряването. При тежки случаи на спинална стеноза лекарите могат да препоръчат операция, за да се създаде допълнително пространство за гръбначния мозък и нервите.

Гръбначни тумори

 • Диагностика: Гръбначните тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачествените тумори (обикновено се срещат през юношеството) могат да причинят болка; те предимно произлизат от костта и се наричат остеоиден остеом или остеобластом. Туморите по телесните тъкани или органи най-често се простират и до гръбначния стълб. Затова, ако се открие злокачествен тумор в гръбначния стълб е много вероятно той да произлиза от друга част на тялото.
 • Лечение: Диагностиката на тъканта е много важна по отношение на подхода, който трябва да се предприеме. Следователно, ако произходът на тумора е неясен или туморът произлиза от гръбначния стълб, първо трябва да се вземе биопсия. След като се установи, следва химиотерапия, лъчева терапия, операция или комбинация от тези лечения в зависимост от типа на тумора.

Инфекции на гръбначния стълб

 • Туберкулоза (ТБ): Това е най-често срещаният ефект от инфекции на гръбначния стълб в слаборазвитите и развиващите се страни. Кифоза на гръбначния стълб може да се предизика от гръбначна дегенерация. Туберкулозата се повлиява добре от медикаменти, когато е диагностицирана рано. При случаи, в които се развива абсцес, има постоянна болка, деформация или други неврологични находки може да е необходима операция.
 • Неспецифични инфекции: Възможна е появата на вторична инфекция в гръбначния стълб, особено при случаи на уринарна инфекция, когато бактериите се разпространят през потока на кръвта до гръбначната област. Стратегията за лечение е сходна.

Операция за сколиоза:

Целите на операцията за сколиоза са три:

 • Възможно най-голямо безопасно заздравяване на гръбначния стълб
 • Балансиране на торса и тазовите области
 • Дълготрайно поддържане на корекцията
 • Процесът за постигане на тези цели се състои от две части:
 • Сливане (съединяване) на прешлените по дължината на изкривяването
 • Поддържане на тези съединени кости с помощта на инструменти (стоманени пръчици, куки и други устройства), които са прикачени към гръбначния стълб

Нашият екип от специалисти е напълно оборудван с най-съвременната технология и медицински техники, за да извършва операция за сколиоза с висок процент на успеваемост. Макар че има множество възможности за употребата на различни инструменти, процедури и хирургически подходи за лечението на сколиоза, те всички изискват педантично точни умения. В повечето случаи, успехът зависи по-малко от типа операция и повече от уменията и опита на хирурга.
Причината за сколиозата често е решаващ фактор за типа процедура. Други фактори включват мястото на изкривяването (торакално, тораколумбално или лумбално); дали изкривяването е единично, двойно или тройно, както и всякакво възможно налично извъртане; а също и колко голямо е изкривяването.
В ЛИВ ХОСПИТАЛ, ние сме наясно, че лечението далеч от дома може да бъде трудно преживяване. Родителите на пациентите или възрастните пациенти не бива да се притесняват да питат нашите лекари и нашия Международен офис за техния опит и за съвет по отношение на специфични процедури, които обмислят.

Минимално инвазивно лечение в Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ

Принципът зад предлаганите в ЛИВ ХОСПИТАЛ гръбначни и ортопедични ендоскопски процедури е такъв, че те са „минимално инвазивни“, като включват единствено малък хирургичен разрез. Тъй като разрезите са малки, пациентите имат тенденция към по-бързо възстановяване и по-малко дискомфорт в сравнение с традиционната хирургия – като имат едни и същи ползи. Пациентите обикновено изпитват по-малко болка, имат по-малко белези и могат да се възстановят по-бързо отколкото при традиционната хирургия.
По време на минимално инвазивната процедура хирурзите правят няколко малки разреза в кожата – в някои случаи, големи едва няколко милиметра. Дълга, тънка тръбичка с миниатюрна камера прикачена към края ѝ (наречена ендоскоп) се прекарва през един от разрезите. Образите от ендоскопа се показват на монитори в операционната зала и така хирурзите получават ясен поглед върху оперативната област. През другите отвори се прекарват специални инструменти. Те позволяват на хирурга да извърши операция, като разкрие, премахне и възстанови онова, което не е наред вътре в тялото.
Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ притежава особено голям опит в ендоскопското лечение на херния, технологично най-модерният метод в лечението на общи и болезнени заболявания. ЛИВ ХОСПИТАЛ притежава богат опит също и в артроскопията – минимално инвазивна операция на хрущял и възстановяване на разкъсани лигаменти. Артроскопията помага на пациентите да се възстановят за броени дни, вместо за седмици или месеци, които са нужни при традиционната „отворена“ операция.

Тотална смяна на диск

Макар идеята за изкуствен диск да не е нова, технологията за подмяна с изкуствен диск се разви достатъчно едва в последното десетилетие, за да се използва клинично в продължителни тестове в Европа. Макар че е революционна в естеството и дизайна си, техниката на поставяне на изкуствен диск (независимо дали е във врата или в долната част на гърба) е рутинна и безопасна.
Веднага щом дискът се извади се притискат две метални пластини към крайната прешленна плочка отгоре и отдолу и така остава празно мястото освободено от диска. Метални шипове задържат тези пластини върху костта. Накрая костта ще порасне въхру и около металните пластини. Между тях се поставя пластмасов разделител. Собствената тежест на пациента притиска разделителя след като операцията приключи. Устройството позволява шест градуса свобода на движението.
При много случаи възстановяването е по-бързо от традиционната съединителна операция. Причинява се по-малко болка и цялостно по-малко усложнения. Материалите, които се използват за смяната с изкустен диск са сходни на материалите, използвани при рутинната операция за смяна на тазобедрена или колянна става. Материалите са създадени по начин, които им позволява да не предизвикват чувствителност, щом се поставят в тялото.

Други ортопедични операции и процедури

Освен здравните услуги и хирургическите процедури, които се предлагат в Клиниката за лечение на гръбначния стълб на ЛИВ ХОСПИТАЛ, тя също така работи в тясна връзка с нашия Център по ортопедия и травматология, за да предложи цялостна грижа с помощта на широка гама ортопедични лечения, включващи:

 • Спинална стеноза
 • Спортни травми
 • Процедури на колене, тазобедрени стави, длани, стъпала, рамене, лакти и гръбначни и други процедури.
 • Артроскопии и минимално инвазивни операции
 • 24-часово спешно ортопедично обслужване