бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Обща хирургия

хирург

Отделението по обща хирургия на ЛИВ ХОСПИТАЛ не само лекува своите пациенти, но и търси начин да ги посъветва и информира така, че да пренасочи техния Живот към здравето и щастието.

Специализираните области на ендокринната хирургия, хирургията на гърда, хирургичната гастроентерология, хирургията на черен дроб и жлъчни пътища, периферно-съдовата хирургия, хирургията на разширени вени и затлъстяване се комбинират в един мултидисциплинарен подход, който обединява общите усилия в едно заедно с Отделенията по онкология, радиология, пластична хирургия и психиатрия.

Здраве на гърдите и хирургия на гърда

ЛИВ ХОСПИТАЛ напълно осъзнава огромната важност от ранна диагностика на заболявания на гърдите. Съвременната технология за диагностика и лечение се комбинира с висококвалифицирания екип, който има за цел да прилага отличителния мултидисциплинарен подход на ЛИВ ХОСПИТАЛ.

Специалистът по хирургия на гърда и обща хирургия от ЛИВ ХОСПИТАЛ УЛУС Д-р Туба Матлъм Йозел набляга на това, че в хода на своя Живот, една от 8 жени ще страда от рак на гърдата, което превръща рака на гърдата вторият най-смъртоносен рак.

Изчисленията на Американското раково общество за рака на гърдата в Съединените щати за 2013 год. сочат, че около 232,340 нови случаи на инвазивен рак на гърдата ще бъдат диагностициран при жените, около 64,640 нови случаи на карцином ин ситу (CIS) ще бъдат диагностицирани също (CIS е неинвазивен и е най-ранната форма на рак на гърдата), както и че 39,620 жени ще починат вследствие на рак на гърдата. Шансът на жена да почине от рак на гърдата е 1 на 36 (около 3%).

Професор Йозел заявява, че съвременният напредък в програмите за мамографски скрининг и хормон-заместителната терапия (HRT) са увеличили ефективността на лечението, особено при жените на възраст над 40 години.

Смъртността е висока в случаите, когато липсва ранна диагностика. Всички жени над 20-годишна възраст би трябвало да правят изследвания на гърдите си чрез ултрасонография / мамография веднъж на всеки 1-3 години, всяка година за жени на възраст над 40; това е най-ефективният начин за ранно диагностициране.

Препоръчва се жените над 40-годишна възраст да си правят редовни мамографски изследвания, дори и ако нямат симптоми на заболяването. Известно е, че процентът на смъртност при рак на гърдата е спаднал с 19-64 % (и със средно 30%) в страни където се извършва редовно сканиране. По-младите жени също би трябвало да се възползват от самостоятелно преглеждане, физически прегледи и ехография.

Индикациите за рак на гърдата включват масово, структурално влошаване, асиметрия между двете гърди или натрупвания от микрокалцификация. Тъй като тези симптоми показват както доброкачествено, така и злокачествено заболяване, резултатите от скен теста трябва да бъдат оценени от опитен специалист по хирургия на гърда и от радиолог.

Жени, които забелязват образуването на някакво втвърдяване, бучки или други подобни, трябва незабавно да потърсят медицинска консултация дори и ако техните предишни мамографски тестове са били нормални

Наличието на рак на гърдата при роднините от първа степен (майка, леля, баба или дъщеря) е известно като значим рисков фактор. Рискът се повишава още повече в случаите, когато ракът се е проявил преди менопаузата и / или въвлича и двете гърди (двустранен рак на гърдата).

Гените на наследствен рак на гърдата са отговорни за развитието на 5% от всички видове рак на гърдата. Синдромите на наследствен рак на гърдата се наблюдават при 5 – 10% от пациентите с рак на гърдата.

Има два вида гени, които са отговорни за 80% от рака на гърдата: BRCA-1 и BRCA-2. Рискът при жена с ген BRCA-1 да има рак на гърдата до 70-годишна възраст е 85%; тя също така има и 45% шанс да получи и рак на яйчниците. Цифрите за носителите на BRCA-R ген са съответно 84% и 76%. Генетичното тестване се изисква, за да се установи проявата на гените BRCA-1 и BRCA-2.

Препоръчва се тази група да си прави изследвания за рак на гърдата от 18-годишна възраст, мамография – във възрастта между 25 и 35 години, клинични изследвания на гърдата на всеки шест месеца до една година и ежегодно МРТ сканиране във възрастта между 25 – 35 години. Освен това, жените в тази група трябва да си правят и изследвания за рак на яйчниците на всеки шест месеца във възрастта между 30-35 години.

В кои случаи е подходяща операция?

Първата опция за лечение на рак на гърдата, която е хваната в ранен стадий е операцията. Или се изрязва туморът, като незасегнатата тъкан се оставя на място, или се отстранява цялата гърда. Лимфните жлези под мишниците също се отстраняват, за да се установи дали са се появили метастази (разпространение на рака). Хирургическата намеса позволява определянето на степента, която е достигнал рака, както и допълнителното необходимо лечение (радиация, хормони, химиотерапия). Съвременният напредък в операцията на рака на гърдата и допълнителното лечение води до отлични резултати.

Още информация

  • Анестезия и реанимация
  • Ендокринна хирургия
  • Жлъчно-чернодробна хирургия
  • Колоректална хирургия - рак на дебелото черво
  • Лицева пластична хирургия и реконструктивна хирургия
  • Спешна помощ