бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Онкоурология

Онкоурология

Роботизираните и лапароскопски минимално инвазивни хирургични методи се използват за лечение на рак на простатата в Отделението по онкоурология в Нашите болници. Минимално инвазивната роботизирана хирургия осигурява максимален комфорт за пациента и се използва за различни урологични ракови заболявания, каквито са рака на бъбреците, пикочния мехур и тестисите.

В нашето отделение, ракът на простатата се хваща в по-ранна фаза с помощта на Мултипараметрична портална МРТ, която е най-новият метод за изобразяване при диагностицирането на рак на простатата. Мултипараметричната портална МРТ осигурява вземането на биопсия и провеждането на лечение по възможно най-удобния начин.

Предимствата на роботизираната хирургия в онкоурологията

Минимална загуба на кръв: При хирургии ръководени от роботи се използват триизмерни камери с висока резолюция, които увеличават операционната зона. По този начин, кървенето може да се хване по-ясно и да се спре по-рано. Следователно, пациентите, които претърпяват роботизирана операция обикновено нямат нужда от вливане на кръв.
Бързо възстановяване: Тъй като разрезите са малки, кръвозагубата при роботизираната хирургия е незначителна и пациентите могат да бъдат изписани от болницата в по-кратък срок, отколкото пациентите, които претърпяват отворени операции.

По-малко болка: Тъй като разрезите при роботизираната хирургия са малки, пациентите чувстват по-малко болка и дискомфорт в сравнение с отворените операции. Необходимостта на пациента от болкоуспокояващо се намалява. Това също така отстранява рисковете за здравето, които могат да се появят поради страничните ефекти на болкоуспокояващите.

По-добър контрол на рака: Заболелите тъкани могат да се видят по-ясно и тъканите, които трябва да се изрежат се отстраняват по-успешно с помощта на триизмерните образи с висока резолюция и уредите, които могат да се движат с ъгъл от 540 градуса. Освен всичко това, тъй като пациентът, който е претърпял роботизирана операция се възстановява по-бързо от пациента претърпял отворена операция, лечението на рака може да започне по-рано.

Актуални методи за лечение с интегриран подход

Отделението по онкоурология в клиниките ни предоставя най-съвременните алтернативи за лечение и грижа със своя мултидисциплинарен подход и съдействието на лекари от различни Отделения, каквито са урологичното, радио-онкологичното, по медицинска онкология, по радиология, Отделението за лечение на болката и Отделението по психиатрия. Най-съвременният мултидисциплинарен подход съдържа всички аспекти – от диагностиката до съвременното лечение, както и от рехабилитацията до последващите грижи.

Диагностика и лечение с високотехнологични уреди

В Отделението по онкоурология пациентите, които са диагностицирани в ранен стадий на рак могат да бъдат излекувани като се изреже единствено заболялата тъкан чрез роботизирания метод или директната лапароскопия. След операцията, проведена от опитни уролози, повечето ранни стадии на рак на тестисите се излекуват. И, ако е необходимо при някои случаи се провежда и лъчетерапия с уреди Трубийм (TrueBeam), които представляват най-съвременната технология, а химиотерапията се провежда в модерна среда.

Уредите за високотехнологична диагностика и лечение, каквито са роботизираната хирургия Да Винчи (DaVinci®), TrueBeam®, образно направляваното модулирано по интензитет лъчелечение (IG-IMRT), 3 Тесла мултипараметрична МРТ на простата и лечението чрез аблация с високоинтензивен фокусиран ултразвук, които се използват от лекари – специалисти при лечението на онкоурологичните заболявания.

Отделението по урология предлага следните услуги:

  • Скрининг за рак и диагностика
  • Роботизирано и лапароскопско хирургично лечение
  • TrueBeam®, образно направлявано модулирано по интензитет лъчелечение (IG-IMRT)
  • Медицинско лечение
  • Консултации за сексуално здраве
  • Консултации за диети
  • Програми за солидарност и подкрепа