бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Репродуктивно здраве и инвитро оплождане

ин витро

Репродуктивно здраве: Център за ин-витро оплождане и предимплантационна генетична диагностика

„Носим нова надежда на пациенти от цял свят”

„Нашият Център за ин-витро оплождане и предимплантационна генетична диагностика се стреми на увеличи възможностите и процента на фертилност и успешните раждания. Прехвърлените ембриони се поддържат под постоянно наблюдение и контрол от нашите обучени лекари специалисти. Нашият Център притежава най-съвременните лабораторни системи, ембриоскопско оборудване, високотехнологчни инкубатори и други технологии – значително повишаващи успеваемостта при зачеване, дори в случаи, които преди това не са регирали на лечение.
Основната причина за голяма част от случаите на безплодие е генетична; нашата най-съвременна генетична лаборатория има за цел да идентифицира и да разреши тези проблеми, като определи гаметните и ембрионалните аномалии и така да доведе до разработката на ефективни и успешни стратегии за лечение в полза на нашите чуждестранни пациенти.“

Предимплантационна генетична диагностика

Лабораторията ни с най-съвременно генетично оборудване, опитни специалисти и високовалифицирани техници гарантира, че ембрионът няма да има генетични или хромозомни аномалии преди ембрионалния трансфер. Диагностичният сектор на Центъра за ин-витро оплождане и предимплантационна генетична диагностика предлага подробен и цялостен преглед и анализ на мъжкото безплодие, като има и капацитет за висококачествена селекция на сперматозоиди. Основната причина за голяма част от случаите на безплодие е генетична; нашата най-съвременна генетична лаборатория има за цел да идентифицира и да разреши тези проблеми, като определи гаметните и ембрионалните аномалии и така да доведе до разработката на ефективни и успешни стратегии за лечение.

Замразяване / Витрификация

Спеицалистите на нашия Център са с богат опит в областта на замразяването на яйцеклетки, семенна течност или ембриони с цел запазване на фертилността, като се използват водещите световни технологии и протоколи на замразяване – като 97% от яйцеклетките и ембрионите оцеляват.

Технология

ЛИВ ХОСПИТАЛ работи с технологии, които вече са международни стандарти в индустрията.

Ин-витро оплождане

Ембрионално криосъхранение (embryo cryopreservation), криосъхранение на яйцеклетки(Oocyte Cryopreservation), асистирано излюпване на ембриона (assisted hatching), бластоцист култивиране.

Цялостно обслужване от лаборатория по андрология

Вътрематочно осеменяване(IUI), „Измиване” на семенна течност, Анализ на семенна течност, цялостна диагностика, интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI), Нехирургическа аспирация на сперматозоиди (NSA), замразяване на семенна течност

Вътрематочно осеменяване

Добива се семенна течност чрез мастурбиране, след което тя се обработва в лаборатория, а най-добрите проби се извличат и концентрират. Бъдещата майка, чиито яйцеклетки са узрели чрез хормонални лекарства, претърпява 15-минутна безболезнена процедура, при която високоподвижни сперматозоиди се поставят в нейната матка с цел естествено оплождане. Може да се извърши и ваксинация до 4 пъти, стига да няма тежки нарушения на семенната течност; маточните тръби на жената са отворени и няма притеснения по отношение на яйцеклетките или възрастта. Средно, всяка процедура е с 20% шанс за успех.

Бебе в епруветка

Техчнически наречено ин-витро оплождане, методът „бебе в епруветка” представлява процедура, при която се взимат яйцеклетки от яйчниците на бъдещата майка и се обединяват със сперматозоиди от бъдещия баща в лаборатория, а ембрионите, които се получат отново се имплантират в матката на майката. В първата фаза на лечението, яйцеклетките се обазуват и след това се взимат в подходящия момент. Оплождането възниква, когато се съчетаят със сперматозоидите в лабораторията и ембрионите, които се развият се ре-имплантират в утробата на майката. Традиоционните методи за ин-витро оплождане за първи път били извършени през 1978 г. и скоро след това започнали да се разпространявят по цял свят. Нашият център извършва успешни ин-витро процедури от 1998 г., като използваме изобретената през 1992 г. техника микроинжекция (ICSI – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди)

Традиоционно ин-витро оплождане (ин-витро оплождане – бебе в епруветка)

Около 500,000 сперматозоида се обединяват с 7-8 яйцеклетки и се очаква естествено оплождане. Ин-витро оплождането обикновено е предпочитан метод за жени, на които им е невъзможно да заченат, поради блокирани или ограничени маточни тръби, поради безплодие заради мъжки фактор и при жени, които нямат проблеми свързани с яйцеклетките.

Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – ICSI (метод с микроинжекция)

Под микроскоп се избира единичен сперматозоид, който се инжектира вътре в яйцеклетка с тънка игла. Последващите фази на тази процедура следват същата последователност като при традиционния метод бебе в епруветка. Този метод намалява риска от неоплождане. За първи път въведено през 1992 г., интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоиди представлява революционна разработка за двойки, които не могат да имат дете, особено, когато причините са в мъжа. Микроинжекцията е предпочитан метод, заради минималния шанс за неуспешно оплождане и то не само при случаи на безплодие заради причини в мъжа, но и при задебеляване и втвърдяване на външната мембрана на яйцеклетката, което не позволява на сперматозоида да пробие, при двойки, които преди са опитвали ин-витро оплождане, но без успех и конкретно при по-върастни двойки и жени, които произвеждат по-малко яйцеклетки.

Ин-витро оплождане стъпка по стъпка

Използват се различни лекарства, за да се стимулира развитието на яйцеклетки в яйчниците. При нормални условия една яйцеклетка расте всеки месец, но при ин-витро оплождането ние знаем, че възможността за успех се увеличава, когато се развият между 10 и 20 яйцеклетки. Поради тази причина яйчниците се стимулират с контролирано поставяне на медикаменти. Яйцеклетките се развиват в малки струпвания на клетки наречени фоликули. Яйцеклетките, които са вътре във фоликулите не се виждат и растежът на фоликула може да се проследи единствено с ехография. С помощта на ехография яйцеклетките се събират на 36-я час след инжектирането наhCG (хормон, който се използва, за да се предизвика овулация). Яйцеклетките се събират в условията на операционна зала, през вагината, под обща анестезия и с помощта на ехография. Сперматозоид се взима от мъжа, в специално подготвена стая чрез мастурбиране и в лаборатория се подбират най-висококачествените сперматозоиди. Последващите процедури зависят от това дали двойката ще се подлага на лечение с бебе в епруветка или с микроинжектиране.

Асистирано излюпване

Външната мемрана на яйцеклетката (pellucid zone) се отваря под микроскоп с чрез лазер или механично, като се улеснява появата на ембриона преди да се имплантира в маточната стена.

Дефрагментация (премахване на клетъчни остатъци)

От време на време ембрионите изхвърлят остатъци, като се делят; тези структури понижават качеството на ембриона и могат да възпрепятстват напредъка на деленето. Тези остатъци се премахват чрез вкарването на тънка пипета.

Ембрионална биопсия

Ако преди имплантирането следва да се извърши генетична диагностика, едната или двете клетки, които съставят ембриона се вадят за генетичен преглед. Това се прави с цел да се постигне селекция от най-здравите ембриони.

Предимплантационна генетична диагностика

При процедурите за ин-витро оплождане се избират ембриони между втория и шестия ден и се прехвърлят към бъдещата майка. Въпреки, че се подбират ембрионите, които изглеждат най-добре, процентът на успеваемост на имплантиране в стената на маткатата и постигането на клинична бременност не е 100 %. През първите 3 месеца откакто е започнала бременността, могат да възникнат спонтанни аборти, причинени от генетични заболявания. Разработените в последните години техники за предимплантационна генетична диагностика позволяват разкриването на тази група ембрионални генетични заболявания. Въвеждането на предимплантационна генетична диагностика при прилагането на ин-витро оплождане е разкрило някои от причините за нисък шанс за бременност. Този метод е показал, че в зависимост от възрастта, средно 30% от дори най-добре изглеждащите ембриони (и 90% от тези, смятани за нискокачествени) са генетично увредени. Заради това, възможността за бременност, която е резултат от ембриони, които изглеждат здрави, но имат аномалии е много ниска, а дори и да се получи бременност, има голям шанс за спонтанен аборт.

Замразяване на ембрион

Ако са се образували поне още 2 здрави ембриона освен тези, които се прехвърлят след лечението, те могат да се замразят и да се съхраняват до 5 години. Тези ембриони се съхраняват в течен азот при много специфични условия на температура от -196° С и могат да се имплантират в матката на пациентката, когато пожелае. Този процес е разработен, за да се постигне бременност като се използват замразени ембриони, без да се налага да се повтаря развитието на яйцеклетки, събирането им и лабораторната работа, която вече е била извършена.

Имплантиране на ембриони в матката (ембрионален трансфер)

2 до 6 дни след събирането на яйцеклетките и оплождането, един или два ембриона, които са се образували, се имплантират в матката на майката чрез специален катетър по високостерилен и внимателен начин. Процедурата е безболезнена и значително по лесна от един нормален гинекологичен преглед. Отнема около 15 минути. След това на пациентката се дава подробна информация относно броя и качеството на имплантираните ембриони, рисковете от многоплодна бременност и предпазните мерки, които трябва да спазва. Тогава пациентката може да се прибере у дома, след като си е починала за около половин час. Може да се върне на работа на следващия ден, стига да не включва интензивен стрес или физическа активност. През този период не се препоръчват полови сношения.