бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Роботизирана хирургия при трансплантация на бъбрек

роботизирана операция

Роботизирана хирургия при бъбречни трансплантации

Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“, разработена от НАСА за дистанционно опериране на астронавтите в космоса, се използва в болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул за трансплантация на бъбреци.

Системата за роботизирана хирургия, която е използвана за първи път в света в САЩ, бързо се разпространява и в европейските държави. Проф. д-р Баръш Акън от центъра за бъбречни трансплантации към болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул съобщи, че роботизираната хирургия вече се използва и при трансплантирането на бъбрек, което се извършва по-безопасно от традиционния метод за трансплантиране.

Предимство при прецизни операции

Според проф. Акин при операциите за трансплантация от жив донор чрез роботизирана хирургия, хората, които даряват бъбрек на близките си. Изпитват по-малко болка и по-малко проблеми през следоперативния период. Професор Акин изтъква, че „При системата „Да Винчи“ хирургът движи ръцете на робота. Всякаш движи собствените си ръце и по този начин осъществява трудни и прецизни операции.“

„Не уврежда тъканите“

Професор Акън твърди, че Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“ позволява бъбрекът да се експлантира без да се увреждат тъканите. Роботизираната хирургия „Да Винчи“ намалява оперативните рискове за донора. Позволява изваждането на бъбрека да се извърши с по-малки разрези, а болката след операцията да бъде по-малко.