бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Урология - камъни в бъбреците

Урология - камъни в бъбреците

Какво представлява урология – камъни в бъбреците ?

Камъни в бъбреците е парчета твърд материал, който се образува в бъбреците, когато минералите в урината станат много концентрирани. Малки камъни често преминават през тялото с лек дискомфорт, но големите камъни, могат да бъдат много болезнени и дори да запушат уринарния тракт. Обикновено, камъкът в бъбрека започва като малък материал подобен на кристал, и постепенно се надгражда в по-голяма солидна маса. Урината обикновено съдържа химикали, които предпазват от образуването на кристали.

Или, в случай, че кристалите останат достатъчно малки, те могат да преминат през уринарния тракт и да излязат от тялото без да бъдат забелязани. Въпреки това, когато кристалите се комбинират и образуват бъбречен камък, той може да залепне за обвивквата на бъбрека или да се установи в област, където урината не може да го изведе от тялото. Това е третото най-често срещано заболяване в урологията, след инфекцията на уринарния тракт и болестта на простата.
бъбрек

Как се образуват камъни в бъбреците ?

Има два основни фактора, които водят до камъни в бъбреците – или ниско съдържание на течност в урината с прекомерно количество твърди отпадъчни продукти, или недостиг на вещества в урината, които предотвратяват образуването на камъни. Тези състояния могат да причинят преминаването на кристали в урината.

Колко често се срещат камъни в бъбреците ?

Камъните в бъбреците засягат до 5% от населението, с доживотен риск от преминаване на бъбречен камък са 8-10%. През последните двадесет години се наблюдава покачване в процента на инциденти в много държави. Ежегодно, 40 милиона американци страдат от камъни в бъбреците. В Турция има висок процент на страдащи от камъни в бъбреците: 20% от мъжете и 5-10% от жените, се очаква да преживеят състоянието на някакъв етап от живота.

Какви фактори водят до образуването на камъни в бъбреците ?

Камъните в бъбреците по-скоро не се причиняват от една причина, а се появяват като следствие от редица фактори. Обикновено, метаболитните фактори и тези свързани с околната среда оказват най-голямо влияние. Факторите, които играят роля включват наследственост, пол, възраст, георграфско положение, климат и професия.

 • Наследственост: най-малко 25% от случаите имат фамилна обремененост за това заболяване.
 • Пол: Камъните се появяват 3 пъти по-често при мъжете отколкото при жените. Причината е по-високото количество от защитната цитратна субстанция на хормона естроген в женската урина комбинирано с по-ниските нива на оксалат, който допринася за образуването на камъни. Тестостеронът при мъжете подсилва произвеждането на оксалати в черния дроб.
 • Възраст: Заболяването е най-често срещано в възрастта между 25 и 50 години. Симптомите обикновено започват през 20-те години на човек. Между 1 и 5% от случаите се срещат при деца.
 • Географско положение: Заболяването се среща по-често в планинските, пустинните и тропическите райони.
 • Климат: Рискът е повишен при горещ климат. Прекомерното изпотяване без достатъчен прием на течности повишава риска от камъни. Следователно, рискът нараства през лятото. Излагането на слънце и повишеният синтез на витамин D повишават количеството на калций в кръвта.
 • Професия: Разпространението на камъни нараства при хора, които работят в горещи условия. Например, селскостопански работници. Служители, които работят в седнало положение и хората приковани на легло имат повишен риск.
 • Образование: Рискът от образуване на камъни намалява с по-високо ниво на образование.
 • Ниво на доходи: С нарастването на размера на дохода, намалява рискът от заболяване.

болки в бъбреците

Какви фактори водят до образуването на камъни в бъбреците ?

Прием на течности: това е един от най-важните фактори. Намаленият прием на течности увеличава риска от камъни в бъбреците. Няма конкретно определено количесто, което предотвратява заболяването. Сезонът (в летните месеци се наблюдава покачване на случаите на заболяването), прекомерното изпотяване и метаболитното състояние представляват индикация. Препоръчва се винаги да имате кана с вода под ръка. Например, ако човек увеличи консумацията си на вода от 1000 на 1500 мл, неговият риск от камъни в бъбреците се намалява с 80%.

Диета: Повишена консумация на захар или въглехидрати увеличава нивата на калций в урината. Пикочната киселина при диети с висок животински протеин може да повиши случаите на камъни в бъбреците. Прекомерната употреба на алкохол причинява повишени нива на калций в урината и намалено изпускане на защитна цитратна субстанция в урината, което увеличава риска от появата на камъни в бъбреците.

Може ли камъкът в бъбреците да се появи отново след лечението му ?

Вероятността за еднократно или многократно повторно появяване е 10% в рамките на една година, 35% в рамките на 5 години и 50% в рамките на 10 години. Повторната поява е свързана с някои рискови фактори:

 • Поява на заболяването в ранна възраст (под 25-годишна)
 • Чести инфекции на уринарния тракт
 • Конкретни видове камъни (инфекциозни камъни, пикочна киселина / уратни камъни като при подагра, брушитни камъни)
 • Деца и юноши
 • Генетични заболявания (като цистинурия, първична хипероксалурия, бъбречна тубулна ацидоза тип 1, ксантин и кистозна фиброза)
 • Хиперпаратиреоидизъм (паращитовидна жлеза)
 • Чревни заболявания и предишна стомашно-чревна операция (нарушения на чревната абсорбция, предишна стомашно-чревна операция, болест на Крон, колит и някои метаболитни заболявания)
 • Фамилна обремененост със заболяването
 • Пациенти само с един бъбрек
 • Голямо натоварване с камъни и от двете страни
 • Наличие на камъни след лечение
 • Конкретни лекарства (прекомерен прием на калций и витамин D, някои диуретици, лекарства против киселини и някои лекарства за щитовидната жлеза и др.)
 • Анатомични аномалии на бъбречните и пикочните пътища
 • Липса за цитрат в урината (цитратът има ефекта да предотвратява образуването на камъни)
 • Промяна в стойностите на pH в урината (прекомерни покачвания и спадове)

камъни в бъбреците

Камъните винаги ли са от един и същи вид ?

Камъните се различават по форма, структурен състав, твърдост и размер. Калциевите камъни са най-често срещани (82% от случаите). ¾ от тези представляват калциев оксалат, ¼ калциев фосфат. Прекомерно количество на паращитовиден хормон в тялото, рак или някои бъбречни болести могат да доведат то този вид камък. 7% от случаите са инфекциозни камъни, които обикновено нарастват до огромни камъни в бъбреците.

Разлагането на определени микроорганизми в уреята в урината отделя ензим, който прави урината алкална и предизвиква камъка да падне. Това се среща най-често при жените.

Има 7% по-голяма вероятност от камъни в пикочната киселина най-вече при пациенти с диета, богата на месо, което образува камъни, прекарвани в урината. Подаграта и определени химиотерапии предизвикват образуването на този вид камък. Те не се виждат с рентген, но могат да бъдат диагностицирани чрез ултразвук или КТ.

Кистозните камъни се появяват при случаи на кистозна фиброза (1 – 3%). Те се появяват много рядко, но често се рецидивират. Могат да бъдат причинени от вземането на лекарства, като например индинавир и сулфанамид. Те не се виждат на рентгенова снимка. Анализът на камъните, които са навлезли в урината е важен за бъбречно-каменните болести и потенциалните случаи. Анализът на камъка е едната цел на операцията, за да се определи склонността от повторна поява. Последващият план за лечение и идентифицирането на някакво скрито заболяване.

Всеки, който се е опитвал да прокара бъбречен камък е станал свидетел на факта, че това може да бъде много болезнено, дори повече от раждането. Тази болка се появява единствено, когато уринарният тракт е запушен. Повечето случаи на бъбречни камъни могат да преминат с повече или по-малко болка без медицинска помощ. Камъните, които не могат да преминат причиняват не само болка, но и носят потенциален риск от инфектиране, кръв в урината, бъбречна дисфункция и изисква подходящо лечение при уролог. Изброеното по-долу може да бъде ранна индикация за камъни в бъбреците и със сигурност изискват пациентът да посети уролог.

Болка: болката, която е един от най-важните признаци за камъни в бъбреците се появява, когато уринарният тракт е запушен. Внезапното или пълно запушване причинява силна болка. Причината за болката е, че камъкът упражнява натиск, за да се разрастне в останалата част от уринарния тракт. Понякога болката, също като при родилните болки, може да бъде придружена от гадене и повръщане. Болката обикновено е откъм гърба, когато камъкът запушва изхода на бъбрека (вътрешният уринарен канал между бъбрека и пикочния мехур). При преминаването на камъка надолу, местонахождението на болката се премества към слабините.

Гадене, повръщане, кръв в урината: друг възможен симптом е кръвта в урината, който прави урината да придобие леко розовеещ оттенък. Мътната, утаечна и зловонна урина също са симптоми.

Инфекция: камъните в уринарния тракт често са съпроводени от инфекция. Инфекцията се проявява чрез треска, студени тръпки и треперене. Това състояние е най-често срещано при случаите, когато инфекцията засяга самият бъбрек.

Пикочни нарушения: възможни признаци са парене при уриниране, често уриниране, продължително усещане на нужда да се уринира и невъзможност за цялостни изхождане. Камъни, които не запушват или само частично запушват унинарния тракт могат да преминат без да бъдат усетени и могат да станат доста големи без да покажат симптоми. Камъни, които се намират в бъбрек, не е нужно да причиняват болка, ако не възпрепятстват потока на урината. Те могат да причинят болка, която наподобява лека мускулна болка в поясната и гръбната област. Когато бъбрекът е целия в камъни, може да няма никакъв дискомфорт.

Някой камъни в бъбреците се откриват случайно, по време на рутинен преглед. Но обикновено се диагностицират чрез ехографско изследване и изследвания на урината, които се провеждат след появата на симптоми, като кръв в урината или силна болка. Ехографията не е подходяща за откриване на камъни в уретера (каналът между бъбрека и пикочния мехур) и се изисква компютърно-томографско изследване за окончателна диагноза. Възможно е да се оцени функционалността на бъбрека и анатомията на унинарния тракт със сканиране с контрастен материал.

Кои фактори трябва да се вземат под внимание при планирането на лечение на бъбреците и унинарния тракт ?

 • Размера на камъка
 • Броя на камъните
 • Структурата
 • Формата
 • Местоположението
 • Симптомите или липсата на симптоми
 • Възможността камъка да се изпадне
 • Съществуването на инфекция
 • Съществуването на задръстване
 • Наличието на допълнителни заболявания
 • Възраст
 • Професия
 • Избор на лечение

камъни в бъбреците

Възможно ли е камъните да изпаднат от само себе си ?

Възможността камъкът да изпадне от само себе си зависи от размера, формата, броя камъни и местоположението на камъка (-ните) в бъбрека и унинарния тракт. По-малки камъни могат да излязат от бъбрека и да се спуснат в пикочния мехур, сравнително безболезнено, през широките 4 мм вътрешни пикочни пътища, преди да бъдат изхвърлени през уретера по време на уриниране. 85% от камъните са достатъчно малки, за да излязат доста лесно, макар и болезнено от време на време и се изхвърлят с урината в рамките на 2-3 дни. Тези камъни, обикновено са 4-5 мм в диаметър. Шансът за камъни от по 6-7 мм да изпаднат така е малък. Шансът да изпадне за 5 милиметров камък е 50%.

Камъкът причинява ли болка докато изпада ?

Понякога пациентите изпитват силни болки, когато камъкът се спуска. Трябва да пиете много вода (2-3 литра на ден) и да правите физически упражнения в този период. Ако болката е поносима, няма различима кръв в урината или инфекция и процесът няма значително въздействие върху работата на бъбрека, е възможно да изчакате камъкът да премине. Има лечения, които улесняват преминаването на камъка и ограничават болката по време на този период. Работата на бъбреците трябва да бъде следена през този период.

Кога е необходимо активно да се лекува заболяването или да се премахне камъкът от тялото ?

 • Ако болката продължи след 3-4 седмици, а камъкът все още не е преминал
 • При камъни с диаметър 6-7 мм или по-големи
 • Болката не намалее достатъчно
 • При признаци на явно запушване или разширяване на пикочния канал и бъбрек
 • Риск от инфекция
 • Ако имате един бъбрек, който е запушен
 • В случай на камъни и от двете страни

Камъните в бъбреците могат да достигнат доста големи размери, ако камъкът не причини запушване докато расте, може да запълни целия бъбрек. Тези камъни се наричат „стагхорн“ или „коралиформени“ камъни, заради сложните им форми. Тези камъни изискват хирургическо премахване. Пациенти страдащи от силни болки обикновено се преглеждат в спешното отделение и им  се дават силни болкоуспокоителни медикаменти. Но преди лечение, трябва да се елиминират други възможни причини. Отделно от това, на пациентите с камъни в бъбреците се дават конкретни превантивни лекарства. Ако типът камък е бил определен и изследванията на кръвта и урината са установили основния проблем, може да се приложи лечение насочено към причината, с медикамент който намаля риска.
болки в бъбреците

Какви са възможностите за лечение на камъни в бъбреците ?

В миналото, единствената възможност е била с отворена операция. Напредващите технологии, обаче, са увеличили възможносите на затворената операция (ендоскопско лечение). Ако пациентът страда от силна болка, на първо място е необходимо да се намали болката и да се създаде комфорт на пациента. След това, лечението се планира въз основа на подробна оценка на камъка(-ните).

При кои обстоятелства е
необходима интервенция ?

Интервенционалното лечение се планира без значение от големината на камъка, ако не е преминал в рамките на 3-4 седмици, или ако размерът му е установен диагностично и е 7-8 мм или по-голям. Камъни, които се намират в малките кухини на бъбрека наречени чашки, не запушват унинарния тракт и не причиняват дискомфорт на пациента. Те могат да бъдат следени за известно време, но по принцип е прието, че тъй като тези камъни са най-малко опасни за пациента, най-подходящо е да се лекуват с най-нискорисковото лечение. Дори и да не притесняват пациента, камъните, които изпълват целия бъбрек, или голяма част от него, изискват хирургично премахване, защото те създават опасност от инфекция, тежка бъбречна дисфункция или рак. Жизненоважно е след операцията бъбреците да са изцяло почистени от камъни.

Как се избира методът на интервенция ?

Въпреки, че си приличат външно, малките кухини (чашки), които събират урината преди да премине напред по унинарния тракт и основният басейн (бъбречното легенче) могат да бъдат много различно структурирани. Фактори, като този са важни при избора на интервенционално лечение. Определящите фактори включват въпроси, които за свързани с пациента, като общо състояние, местоположение на камъка(-ните), размера, броя, структурата, степента на задръстване, промени в бъбрека, наличието на инфекция, кървенето, нарушения в съсирването, дали пациентът няма само един бъбрек, професията на пациента, предоперативна търпимост към дискомфорт на пациента и неговите очаквания от лечението, както и технически фактори, като опита на хирурга, наличното оборудване, разнообразието и достатъчното количество инструменти и консумативи.

Какво представлява терапия с шокови вълни и кога може да се прилага ?

До 80-те години на 20-ти век, когато единствената възможност е била отворена операция, възстановителният период на пациенти достигал 4-6 седмици. През 80-те години на 20-ти век била въведена неинтервенционална екстракорпорална литотрипсия с ударни вълни (ESWL), форма на лечение, която днес е широкоразпространен метод за разбиване или раздробяване на камъни в бъбреците. Това е амбулаторно лечение, което не изисква прием в болница. Лекарят и пациентът решават относно това лечение, въз основа на размера и на местоположението на камъка. Най-важните индикации за успех са размерът, броят и местоположението на камъка(-ните). Лечението с шокови вълни е проектиратно да разчупи камъните на по-малки фрагменти, които след това да преминат сами. Ендоскопско лечение е по-подходящо за пациенти, чието състояние не е поправимо с ESWL.

Шоковите вълни неизбежно преминават през месестата част на бъбрека (паренхим) и може да има кръв преминаваща с урината през първите няколко дни след лечението. Следователно, лекарства, които разреждат кръвта се спират няколко дни преди да започне лечението. След първата сесия се извършва подробна оценка на това дали камъкът е бил раздробен или частично раздробен, или дали трябва да се планира повторна сесия; лечението трябва да се извърши в рамките на разумен период и с разумен брой сесии.

Това лечение не е препоръчителен вариант за бременни жени, пациенти с неконтролируема инфекция на унинарния тракт, пациенти с трудно контролируеми коагулационни заболявания, пациенти с аневризма в кръвоносните съдове в близост до камъка, пациенти със скелетни аномалии, което затруднява тяхното позициониране и пациентите със свръхзатлъстяване.

Какви ендоскопски интевенционални методи се прилагат в лечението на камъни в бъбреците, как и кога се прилагат те ?

Ендоскопската операция е предпочитана в случаи, в които камъкът не изпада от само себе си и когато лечението с шокови вълни не е приложимо. При лечение на камък в уретера, уретероскоп се прекарва през уринарния тракт и се достига до камъка, тогава той се разчупва с помощта на лазер и се извежда от тялото. В съвремието, камъни до 2 см могат да бъдат премахнати със затворена – каквато е тази, ендоскопска операция. В този метод, много тънко, гъвкаво устройство, чиито връх се управлява от хирурга, се използва, за да се счупи камъкът с лазер (гъвкава уретероскопия F-URS); след това камъкът се извежда от тялото. Обикновено тези операции, могат да се извършат в рамките на един ден с една нощ престой в болницата.

Какви методи се използват за премахването на по-големи камъни ?

Перкутанната нефролитотомия (PCNL) е идеален лечебен метод за премахване на камъни, в случаи, в които терапията с шокови вълни или уретероскопията не са подходящи или когато камъните за по-големи (1.5 – 2 см и по-големи). Прави се разрез с размер от 1.5 см върху страната на гърба, която покрива бъбрека. След това се прави тунел, от кожата към бъбрека, за да се създаде достъп за телескоп. Телескопът се използва за да се локализира съществуващ камък и всякакви малки камъни, които може да не са видими на рентген. Телескопът има вътрешен канал, който позволява преминаването на иснтрументи, които се използват, за да се разчупи камъкът.

Основното предимство на перкутанната нефролитотомия е, че същите тези инструменти имат възможността да засмучат и/или да захванат каменните фрагменти. Не само, че може да се вземе камък за анализ, ами обикновено камъните са изчистени от пациента след такава процедура и следователно няма нужда да се притеснява за прекарването на каквито и да е каменни фрагменти. Ако камъкът е особено голям или със сложна форма, може да е необходим повече от един тунел в бъбрека, за да се премахнат всички налични камъни.

В края на процедурата, се оставя малка тръбичка, за да се дренира бъбрека. Перкутанната нефролитотомия обикновено изисква престой в болницата от около 1 или 2 нощи. Може да се извършват рентгенови снимки след процедурата, за да се провери, дали всички камъни са били премахнати и дали бъбрека се дренира правилно. Ако са останали каменни фрагменти, може да се препоръча втора процедура, за да бъдат премахнати. Тръбичката от бъбрека често се сваля в края на втората процедура. Нормално  е да има малко кръв в урината в продължение на няколко дни след перкутанната нефролитотомия. Тази процедура е подходяща за всяка възрастова група (включително деца) и всякакви пациенти.

Колко често и при какви обстоятелства се предпочита отворена операция ?

В съвремието отворените операции са много редки (1-5%) и не се извършват, освен при изключителни обстоятелства. Отворена операция може да се обмисли, ако е открита патология, която индикира необходимост от отворена операция, или в случаи на тежки структурни бъбречни нарушения, при които ендоскопска интервенция се счита за рискована. В редки случаи на много големи камъни (над 5-6 см), когато хирургът не е много опитен в ендоскопските хирургически техники и не желае да удължи продължителността на операцията и анестезията, може да се вземе решение да се предприеме отворена операция.

Група пациенти, при които може да има необходимост от отворена операция са пациентите със затлъстяване. Отворената операция също може да бъде предпочетена в случаи, в които камъните не могат да бъдат раздробени с помощта на шокови вълни и в които затворената операция не е приложима. За отворена операция също може да се мисли, когато е необходимо да се коригира бъбрек или уринарният тракт, както и когато се премахват камъни.

Какви проблеми могат да възникнат, ако камъните в бъбреците са оставени без лечение ?

Ако камъните лесно преминават през урината, обикновено не се появяват сериозни проблеми. Ако запушването свързано с камък не продължава дълъг период, рядко остава трайно увреждане. Въпреки това, ако задръстването продължи незабелязано за дълъг период, могат да възникнат инфекция и трайно бъбречно увреждане. В случаи, в които камъните често се появяват, с течение на времето могат да се появят инфекции свързани със запушването, големи камъни и при често оперираните пациенти, промяна във работата на бъбрека.

Могат ли да се предотвратят
камъни в бъбреците ?

50% от пациентите с камъни в бъбреците страдат от някаква форма на рецидив в рамките на 10 години. Могат да се вземат някои мерки, за да се намали рискът от камъни в бъбреците. Трябва да консумирате достатъчно течности (основно вода), за да произвеждате 1.5 – 2 литра урина всеки ден. Има обратна връзка между приема на течности и образуването на камъни. Тъй като камъните са съставени основно от калций, дори е установено, че намалянето на консумацията на богатите на калций храни предотвратява камъните в бъбреците. Въпреки това, при редки случаи (прекомерна чревна абсорбция на калций в червата, пациенти които взимат високи дози калций на таблетки) рискът е повишен. Препоръчителният дневен прием на калций е 1000 мг. Храни обогатени с витамин D и антиациди на калциева основа трябва да се избягват.

Не трябва да се прекалява с храни с животински произход; те намалят уринарния оксалат и цитрат, което може да повиши пикочната киселина. Препоръчва се балансирана диета. Хранителните фибри в режима на хранене трябва да се увеличат. Пациенти с оксалатни камъни трябва да намалят консумацията си на хранителни продукти богати на оксалат. Консумацията на витамин С може да се редуцира – не бива да надхвърля 500-1000 мг. Спанак, зърнени храни, какао, кола и прекомерна консумация на чай и ядки стимулират образуването на оксалатни камъни. Намалете солта в диетата си.

Дневната консумация на сол в количества над 5 гр. увеличава опасността от калциеви камъни. На пациенти, които са извадили повече от един камък, или са били оперирани заради това, трябва да се направят изследвания на кръвта и 24-часови тестове на урината, за конкретни вещества в кръвта и урината, които увеличават риска от образуване на камъни и да се изследва дали не са ниски нивата на веществата, които предотвратяваат образуването на камъни.

Ако е възможно камъкът или каменният фрагмент трябва да се анализират, за да се определи какъв е типът камък. Възможно е да се предотврати или да се спре появата на някои типове камъни. Някои диуретици биха могли да бъдат полезни за понижение в отделянето на уринарен калций. Ако нивото на уринарен цитрат е ниско, цитратни таблетки или продукти богати на цитрати, като лимонада, биха били от полза.

Пациенти с оксалатни камъни трябва да консумират пиридоксинови храни (витамин B6), които намалят оксалата. Някои лекарства, които се приемат през устата могат да бъдат ефективни в превенцията на пикочно-киселинните камъни. Прекомерна консумация на сок от грейпфрут може да усили образуването на камъни. Портокаловият сок може да бъде благотворен, тъй като е богат на цитрат. Сок от червени боровинки не се препоръчва. Покачване на нивото на магнезий в урината може да редуцира образуването на камъни.

Възможно ли е да се разтворят камъните с прием на лекарства през устата ?

Лекарствата, които се приемат през устата могат да се използват, за да се разтварят пикочно-киселинните камъни. Инфекциозните камъни могат да се разтворят с помощта на тръба поставена в бъбрека. След като се навлезе в бъбрека, само перкутанната нефролитотомия PCNL може да го почисти от камъните.

Фактор ли е киселинността на урината при образуването на камъни ?

Повечето камъни се появяват, когато урината е алкална. Следователно, повишаването на киселинността на урината е възможна превантивна мярка. В случаи на пикочно-киселинни камъни, предприемането на стъпки към правенето на урината по-алкална би било благотворно.