бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Акне

Вие сте тук

акне

Акнето е възпалително заболяване на фоликула на косъма, познат като пилосебацеен апарат и свързаните с него мастни жлези. Най-често срещано е по време на юношеството (при момичета – на възраст от 11 до 16 г., а при момчета от 14-18 г.), но може да се появи във всяка възраст. Дерматологът на ЛИВ ХОСПИТАЛ доцент Гонджа Гьокдемир обяснява:

Защо се появява акнето?

Има 4 основни фактора: завишено произвеждане на мазнина в кожата, известна като себум, повишена лепкавост във фоликула на косъма, микроорганизми на повърхността на кожата и възпаление. Акнето изисква активното производство на себум. По време на юношеството мъжките хормони (андрогени) стимулират растежа на мастни жлези и производството на себум се увеличава. Хората с акне имат по-мазен тип кожа от останалите хора. Някои от хормоните, които стимулират себума биха могли да доведат до други проблеми при момичетата и жените, като увеличаване на телесното окосмяване или нередности с менструацията. Клектките на фоликула на косъма се увеличават при страдащите от акне и могат да причинят запушвания. Формират се пъпки, широко наричани черни точки (клиничният термин е отворени комедони) и бели точки (затворени комедони)

Микробни ефекти върху кожата

Натрупването на определени микроби по фоликула на косъма причинява акне. Това са бактериите Пропионибактериум акнес, Стафилококус епидермидис и Питироспорум овале.

Възпаление

Някои определени вещества, които се отделят от бактериите могат да доведат до възпалителна реакция

До каква степен имат значение наследствените фактори в развитието на пъпки?

Ако, който и да е от двамата родители е страдал от акне, съществува над 50% шанс и детето да има заболяването.

Как хормоналните проблеми причиняват пъпки?

Преди юношеството мастните жлези са съвсем малки и не могат да причинят пъпки. Хормоналните фактори, които се появяват през юношеството и след това (хормони отделяни в яйчниците и в тестисите) предизвикват растежа на мастните жлези и натрупването на излишна мазнина по кожата. Андрогените (основно андрогенния хормон – тестостерон) присъстват както при мъжете, така и при жените. Нивото на андроген се покачва през юношеството. Андрогените могат да предизвикат мастните жлези да функционират прекомерно, а това води до появата на пъпки.

Какви ситуации могат да предизвикат акне?

  • Акне (младежки пъпки)
  • Някои храни: шоколад, ядки, фъстъци
  • Конкретни медикаменти: стероиди, медикаменти свързани с културизъм.
  • Менструален цикъл
  • Слънчева светлина
  • Козметика
  • Обилно изпотяване
  • Психологически фактори и стрес
  • Тютюнопушене
  • Скорошни изследвания сочат, че „скритият диабет” (реактивна хипогликемия) би могъл да причини образуването на акне.

Как се проявява акнето?

Акнето се проявява основно по лицето, гърба, гърдите и горната част на ръцете. Може да се изрази в черни точки, зачервени отоци, възпалени рани и кисти. Пъпки, които не се третират дълго време могат да се проявят като издути или вдлъбнати белези по кожата.

Препоръки за лечението на акне

Почистващи продукти за кожа (pH- неутрален сапун), външно лечение (кремове, лосиони), медикаменти с бензоил пероксид, антибиотици (клиндамицин, еритромицин, тетрациклин), ретиноиди ( производни на витамин А), азелаинова киселина, салицилова киселина, сяра, резорцинол.

Системно лечение

Антибиотици (тетрациклин, доксициклин, миноциклин, еритромицин, клиндамицин), ретиноиди (производни на витамин А), хормонални медикаменти (противозачатъчни хапчета)

Физическо лечение

Премахване на комедон (черна точка), химически пилинг (премахване на белег чрез процес на химически пилинг), „дермабразио” – метод за кожен пилинг със спeциално оборудване), дерма ролери, лазерно лечение, плазмотерапия (PRP).