бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Длани и китки

Длани и китки

Обучените специалисти от Отделението по ортопедия и травматология на ЛИВ ХОСПИТАЛ предлагат хирургическо лечение за редица болезнени заболявания на длани и китки, които са резултат от нараняване, фрактура и други състояния на дланите и ръцете. Този сектор също лекува заболявания и фрактури на предмишницата и лакета.

Човешката длан е сложен инструмент, който е едновременно твърд и деликатен. Нейните функции на чувствителност и движение ни позволяват да усещаме и да контролираме света около нас.

Един от всеки три работни или домашни инциденти включва контузия на длани и китки. Много рутинни заболявания на дланта се лекуват в ЛИВ ХОСПИТАЛ, включително:

„Пръст на спусъка“

Сухожилията на палеца и на всеки от пръстите преминават през обвивка, която е от вътрешната страна на дланта. Някои болести и прекомерни действия могат да доведат до задебеляване на тази обвивка. Когато сухожилието преминава през задебелената обвивка, то в крайна сметка се раздразва и се подува. Първо се появяват болка и схващане, а накрая – обездвижване на пръста. Ранното лечение се състои от противовъзпалителни медикаменти или инжектиране с Кортизон. Ако те не доведат до облекчение, обвивката се отваря хирургически през малък разрез в основата на пръста.

Контрактура на Дюпюитрен

Това заболяване представлява задебеляване на лигамента в дланта, което води до възелчета по лигамента, които ако са достатъчно тежки могат да причинят неспособност напълно да се изпънат пръстите. Безименният пръст и кутретата са най-често засегнати.

Причината за това заболяване е неясна. По-често се среща при мъже и обикновено при хора със северноевропейски произход.

Ако деформирането е леко и няма загуба във фунцкионалността, не е необходима операция. Ако, обаче, има значителна контрактура, която засяга цялостното използване на дланта, то тогава предпочитаният избор за лечение е оперативно премахване на част от лигамента, за да се подобри функционалността и да се предотврати допълнително деформиране.

Теносиновит Де Кервен

Тендинит на китката от страната на палеца може да бъде много болезнено и осакатяващо състояние. Просто щипване или извъртане могат да бъдат почти невъзможни. Сухожилията към палеца се възпаляват докато преминават под лигамента и най-леките движения на китката могат да причинят болка.

Лечението се състои от почивка, лекарства и от време на време се използва стероидна инжекция. Ако тези методи не доведат до облекчение с течение на времето, сухожилията могат да бъдат оперативно освободени.

Карпално-тунелен синдром

Карпално-тунелният синдром е често срещан проблем на дланта, който е резултат от натиск върху медиалния нерв в китката. Симптомите, които обикновено се влошават през нощта, се състоят от изтръпване и/или болка в китката и пръстите. Накрая се появява загуба в силата, в добрия двигателен контрол и в чувствителността. Ранното лечение се състои в шиниране и противовъзпалителни лекарства. Ако симптомите не се подобрят, се предлага амбулаторна хирургическа процедура, която да намали натиска върху нерва.