бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Еректилна дисфункция

Еректилна дисфункция

Какво представлява еректилната дисфункция?

Според проучване проведенo в Съединените щати, 52 % от мъжете на възраст между 40 и 70 год. страдат от някаква форма на еректилна дисфункция. 33% от случаите за леки, 48% са средни, а 18% са тежки. В Турция, 33% от мъжете над 40-годишна възраст страдат от това заболяване, с 25.6% лека форма, 5,5% средна и 1,9% тежка. Смята се, че 1 на всеки 10 мъже в света страда от еректилна дисфункция.

Колко често се среща еректилната дисфункция по света?

Според проучване проведене в Съединените щати, 52 % от мъжете на възраст между 40 и 70 г. страдат от някаква форма еректилна дисфункция. 33% от случаите за леки, 48% са средни, а 18% са тежки. В Турция, 33% от мъжете над 40 годишна възраст страдат от това заболяване, с 25.6% лека форма, 5,5% средна и 1,9% тежка. Смята се, че 1 на всеки 10 мъже в света страда от еректила дисфункция.

До каква степен разпостранението на еректилната дисфункция може да се сравни с други хронични заболявания?

Еректилната дисфункция е по-широко разпространена от астма (7%), диабет (8%) и затлъстяване (20%). Разпространена е толкова широко колкото сърдечните заболявания и високото кръвно налягане.

Увеличава ли се рискът с възрастта?

Еректилната дисфункция става много по-често срещана с остаряването. Разпространението ѝ е 17% при 40 – 49-годишните, 35% при 50 – 59-годишните, 69% при 60 – 69-годишните и 83% при мъже на 70 или повече години. Състоянието най-често е леко до средно при по-млади мъже, с по-голям дял на тежките форми при по-възрастните мъже. В допълнение, причината за еректилна дисфункция е по-вероятно да е свързана с психологически фактори при по-млади мъже, а при по-възрастните мъже с физически и органични.

Защо еректилната дисфункция е важна?

  • Еректилната дисфункция не засяга само мъжът, ами двойката. Например, ставното оплакване засяга най-вече страдащия, но при еректилната дисфункция това е проблем, който по дефиниция има ефект върху двойката и тяхната връзка.
  • Тя е част от общото здраве на тялото.
  • Може да доведе до психологически и социални проблеми.
  • Има отрицателно въздействие върху качеството на живота.

Страдащите от еректилна дисфункция склонни ли са да потърсят професионална помощ от уролог?

Само 10% от страдащите от еректилна дисфункция ходят на уролог. Причината за това се крие както в страдащите, така и в лекарите. Причините свързани с лекаря могат да включват неумение да разговаря с пациентите по този въпрос, неотделянето на достатъчно време за тази тема заради забързан график или недостатъчни знания и опит по въпроса. Причините свързани с пациента включват неотдаване на нужното внимание на въпроса разглеждан като проблем, възприятието му като нормален проблем идващ от възрастта, чувство на срам, убедеността, че няма лечение или решение, мнението, че състоянието само ще се оправи и мисленето, че докторът няма да прояви съпричастност. Еректилната дисфункция е лечимо състояние. Страдащите трябва да отидат на уролог, който ще ги изслуша и ще намери решение, за предпочитане е специалист андролог.

Какви са причините за еректилната дисфунцкия?

Най-важният фактор за нормалната ерекция са здравите вени. Болести, които влияят на кръвоносните съдове в пениса са сред основните причини за еректилна дисфункция. 90% от страдащите от еректилна дисфункция имат скрит органичен проблем. Само 10% от случаите са свързани с психологически проблеми.

Кои болести най-често причиняват еректилна дисфункция?

Сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространеният причинител (40%). Диабетът стои зад 30% от случаите. 10% са свързани с предписани медикаменти, 8% с операция, 5% с нервни заболявания и 3% с тестостеронов дефицит.

Вероятността на пациенти страдащи от диабет е 4 пъти по-голяма да имат проблеми с ерекцията, 3 пъти е на тези с уголемена простата, 2-3 пъти е по-голяма вероятността на тези с втвърдяване на артериите, 2 пъти е при пациентите със сърдечни заболявания, 1,5-2 пъти е при тези с високи нива на холестерол, при пациенти с високо кръвно налягане е 1,5 – 2 пъти по-голяма, а при пушачите е 1,5 пъти.

Може ли еректилната дисфункция да е сигнал за спешност поради други сериозни заболявания?

Възможно е урологът да открие недиагностицирани състояния или болести по време на консултация с пациента, за които пациентът не е бил наясно. Много пациенти са диагностицирани с диабет, висок холестерол и проблеми с кръвното налягане едва след като са потърсили съдействие за еректилна дисфункция. Сърдечно-съдови болести често излизат наяве, след като се е появила еректилна дисфункция. Появата на еректилна дисфунцкия би могла да бъде от значение при диагностиката, контрола и лечението на конкретни сериозни заболявания.

Каква е връзката между диабета и еректилната дисфункция?

Еректилната дисфункция е първата индикация в 12% от случаите на диабет. Освен това, 10-15% страдащите от диабет са първоначално диагностицирани в резултат на изследвания проведени от уролог с цел изследване на еректилна дисфункция. Тогава, тези пациенти биват насочени към поликлиника по ендокринология.

Еректилната дисфункция присъства при около 70% от мъжете с диабет. Еректилна дисфункция при диабетиците обикновено се диагностицира по-рано и е по-вероятно да бъде тежка (45%); следователно, лечението има тенденция да бъде по-трудно и нуждата от операция за поставяне на протеза на пениса е по-висока при мъже с еректилна дисфункция свързана с диабет.

Каква е връзката между сърдечно-съдовите заболявания и еректилната дисфункция?

Съдовете на сърцето много наподобяват съдовете на пениса по отношение на структура, дебелина и функция. Проблеми при едното може да означават проблеми в другото. Например, две трети от мъжете, пострадали от инфаркт, страдат от еректилна дисфункция. Освен това, около 60% от пациентите с байпас имат еректилна дисфункция. Изчислено е, че най-малко половината от мъжете, които имат някаква форма на сърдечно заболяване, страдат от еректилна дисфункция.

Следователно, при страдащите от еректилна дисфункция, рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-голям. При тях рискът от инфаркт е двойно по-голям. Сърдечно-съдовото заболяване се появява средно 3 години след появата на еректилна дисфункция. Поради тази причина, клиники по урология, като цяло насочват пациентите с еректилна дисфункция към кардиологични отделения, особено при тежките случаи. По подобие, кардиологичните отделения би следвало да насочват пациентите към урологичните клиники. И по този начин пенисът е един вид барометър за сърдечното здраве. С други думи, еректилните проблеми са предшественик на сърдечно-съдовите заболявания.

Какви са етапите в диагностиката на еректилната дисфункция?

Най-важният аспект в диагностиката на еректилната дисфункция е изслушването на пациента, отделянето на достатъчно време за него и цялостното разбиране на неговия проблем. Извършва се преценка по отношение на естеството на проблема, кога се е появил, какво го предизвиква, както и каквито и да е връзки със съществуващи хронични заболявания или медикаменти. Разглеждат се тютюнопушенето, физическите упражнения и хранителните навици.

След това, на пациента се задават конкретни въпроси, като метод за измерване на състоянието чрез самооценка. Тези тестове служат за преценка за това колко е тежко състоянието, както и за насоки по отношение на вероятната ефективност на различни форми на лечение.

Най-важният етап от процеса на диагностика е медицинският преглед. Измерват се кръвното налягане и индексът на телесна маса, а гениталната област се преглежда. Извърша се преглед на простатата. Кръвни изследвания биха могли да разкрият скрити проблеми. Тъй като тестостероновият дефицит е значителен фактор при мъжете над 40-годишна възраст и нивата на тестостерон се измерват.

Може ли промяна в начина на живот да помогне за справянето с еректилната дисфункция?

Страдащите от еректилна дисфункция биват оценяни и спрямо свързаните с тях рискови фактори. Например знаем, че тютюнопушенето увеличава риска с 1,5 – 2 пъти. Следователно отказването от пушенето би могло да бъде значително ползтотворно за всички страдащи от еректилна дисфункция, особено онези под 50-годишна възраст. Също така е известно, че наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори. Намаляне на индекса на телесна маса (тоест отслабване) би могло да допринесе за преодоляване на проблемите свързани с еректилната дисфункция. Хранителни навици могат да доведат до еректилна дисфункция. „Средиземноморската диета“ богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини за предпочитане пред животински протеини (несмлени) и зехтин, вместо мазнини е полезна по отношение на еректилната дисфункция и сърдечно-съдовите заболявания.

Ние знаем, че заседналият начин на живот създава съдови проблеми, които могат да имат отрицателно въздействие върху еректилната функция. Мъжете, които редовно правят упражнения имат с 40-60 % по-малка вероятност да развият еректилна дисфункция, от мъжете, които не тренират. Следователно, редовните физически упражнения са добър начин за предотвратяване на еректилната дисфункция. Известно е, че бързото ходене по 30-45 мин. поне 3 пъти седмично, може да допринесе за разрешаването на проблема с еректилната дисфункция.

Високият холестерол създава съдови проблеми, които могат да имат отрицателен ефект върху еректилната дисфункция. Следователно, пренастройването на вашата диета, за да се намалят нивата на лоши мазнини в кръвта и приемането на лекарство за понижаване на холестерола могат да спомогнат в борбата с еректилните проблеми. Ограничаването на алкохолната консумация, поддържането на стреса под контрол и смяната на медикаментите с лекарства, които не водят до еректилни проблеми са допълнителни превантивни мерки, които е добре да се вземат под внимание.

Какъв е курсът на лечение на еректилна дисфункция в ЛИВ ХОСПИТАЛ?

Съставя се персонализиран план за лечение след внимателно преглеждане на индивидуалните нужди и очаквания на пациента. В повечето случаи се следва подход от 3 стъпки. През първия етап, на пациента се прилага орално лечение, през втория се прилага лечение с инжекции в пениса, а в третия и последен етап се извършва хирургическа намеса.

Използват ли се лекарства при лечението на еректилна дисфункция?

Да, това е предпочитаният метод в първия етап на лечение. Чуждестранните пациенти трябва да знаят, че нужните лекарства за лечението на еректилна дисфункция са одобрени от турското Министерство на здравеопазването и са в изобилие. Тези медикаменти имат различна характеристика по отношение на скоростта на действие, продължителността на ефекта и тяхното взаимодействие с хранителни продукти. Пациентът и лекарят взимат общо решение относно кои лекарства да изберат, как, кога и колко дълго трябва да се използват, както и ситуациите, в които не бива да се използват. Вместо, просто да се набавят директно от аптеката, те трябва да се взимат единствено с рецепта и съгласно указанията на лекаря, като се взимат предвид техните ефекти и за да се подпомогне избягването на страничните ефекти. В много страни медикаментите за еректилна дисфункция се продават без ефективна регулация. Пациентите, които не са наясно с това какво съдържат тези лекарства, често страдат от сериозни странични ефекти. Само квалифициран уролог може да Ви даде подходяща препоръка относно как да използвате тези продукти и в каква доза.

Пациентите, които не могат да бъдат лекувани с орално лечение, могат да продължат към втората стъпка на лечение, след извършването на допълнителни изследвания от уролог. Във втората стъпка в пениса се изжектира медикамент, които подпомага ерекцията. Урологът ще уточни какво лекарство да се използва, как трябва да се извърши това лечение и правилните дози. Урологът ще инструктира пациента, за да се убеди, че това е практическа форма на лечение.

При какви обстоятелства се извършва операция като форма на лечение в ЛИВ ХОСПИТАЛ?

Пациенти, които не се повлияят от оралното лечение или инжекционното лечение са подходящи за операция. Пациенти с деформация на пениса също са подходящи за операция.

Как операцията поправя еректилната дисфункция?

Преди, по хирургически начин се прикрепяха цилиндрични протези за пенис от една част. За съжаление те имаха ограничен ефект върху еректилната функция и създаваха проблеми на пациента по отношение на техния външен вид и леснота на употреба.

В последните години има значителен напредък в областта на протезите за пенис, паралелно с цялостен напредък в медицинската наука и технологии. Днес се използват надуваеми протези от 2 и 3 части. Най-вече се  предпочита надуваемата версия от 3 части. След като се поставят хирургически, те са практически невидими. Ползвателят може лесно да активира протезата и да постигне ерекция в рамките на 5-6 секунди. Скорошни разработки са довели до важно подобрение в механичните функции на тези протези. Това означава, че 80% от пациентите ги използват без никакви механични повреди в продължение на десет години.

Усложнението, от което хората най-много се страхуват е инфекция. Тя обикновено води до премахване и подмяна на устройството. Скорошна употреба на протези съдържащи антибиотик е намалила процента на инфекциите от 10% на 1-2%. Този процент може да е малко по-голям за пациенти, които се подлагат на операцията за втори път. Инфекцията, като цяло се е превърнала в далеч по-малко плашеща перспектива за пациентите. Естествено, успехът също зависи от фактори, като условията в операционната зала, наличието на съвременна вентилационна система в операционната зала, както и уменията и опитът на хирурга.

Протези за пенис са най-ефективният метод за лечение на еректилна дисфункция. 85-90% от всички пациенти са удовлетворени от резултатите от тази операция. Освен това, повече от 90% от сексуалните партньори на пациентите са удовлетворени. 85% пациентите с протеза на пениса казват, че биха я препоръчали на други с подобен проблем.