бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Какво представлява неконтролируемата мигрена?

Мигрена

Състоянието мигреноз е мигрена, която продължава повече от 72 часа. Тя е известна също като неконтролируема мигрена.
Мигренозните атаки могат да бъдат изтощаващи и да пречат на ежедневието.
В тази статия разглеждаме какво причинява статуса на мигреноз, как се различава от другите видове мигрена и какви са възможностите за лечение.

главоболие

Какво представлява мигренозът (мигренозните главоболия)?

Състоянието мигреноз е по-тежка и продължителна форма на мигрена. Симптомите на мигреноза на статус могат да бъдат подобни на обичайния модел на мигрена, или те могат да бъдат по-тежки.

Основният аспект на този вид мигрена е, че главоболието е трайно. Обичайните стратегии на човек за спиране на главоболието, включително почивка и медикаменти, често няма да работят.

Повечето мигрени следват различен модел. Моделът може да включва период на предупреждение, при който човек изпитва симптоми, свързани исторически с мигрена.

Мигрена може също така да включва промени в съзнанието, появата на аура или нарушения на зрението, главоболие, а след това период на затихване, през който човек може да се чувства като него.

Този модел задава мигрена с изключение на други главоболия, включително продължителни или много болезнени главоболия.

В състояние на мигреназос главната част на нормалното мигренозно главоболие трае много по-дълго от обичайното, по-точно 72 часа или 3 дни или повече.

Симптоми

Състоянието на мигреноза не се различава непременно от типичната мигрена, освен в продължителността и тежестта му. Всъщност, хората, които изпитват статус мигреноз, установяват, че атаката е същата като обикновена мигрена, с изключение на частта с главоболие, която трае много по-дълго.

При някои хора болката и гаденето са толкова изтощителни, че трябва да бъдат хоспитализирани.

Състоянието на мигреноза има тенденция да има същите симптоми като мигрена, но по-забележими или тежки. Симптомите варират от човек на човек, но често включват:

мигрена симптоми

 1. Промени в съзнанието. Някой с мигрена може да има затруднения да се концентрира, да се чувства объркан, сънливост или да се опитва да общува.
 2. Аура. Това се случва, когато човек види светлини, необичайни модели или други промени в зрението си.
 3. Главоболие. Болката може да е силна и често само от едната страна на главата. Тя може да се разпространи от другата страна на главата.
 4. Интензивно пулсиране в главата. За разлика от напрегнатото главоболие, мигрена може да се почувства остър и непоносим и не се подобрява с масаж.
 5. Гадене. Това обикновено е чувство на желание да се разболее, придружено от слаб апетит за всякакъв вид храна.
 6. Слабост в част от тялото или чувство на изтръпване в ръцете, ръцете или краката.

Мигрена трябва да включва част от главоболието, която продължава повече от 72 часа, за да се квалифицира като мигренозно главоболие. Болката може да се подобри до 12 часа с лекарства или почивка, но след това се връща. Болката също трябва да бъде толкова зле, че тя е изтощаваща, а не само раздразнение.

Диагноза

Мигрена е лошо разбрано състояние и няма нито един тест, който да ги потвърди.

Състоянието на мигреноза се проявява само при хора с мигрена, така че диагностицирането на състоянието на мигреноза зависи от диагнозата мигрена. Лекарят може да диагностицира състоянието на мигренас, въз основа само на симптоми, ако човек е имал мигрена преди това.

Лекарят може да извърши други тестове или да вземе подробна медицинска история, за да изключи други причини, като мозъчно нараняване. Медицинската история на човека може да ви помогне да решите дали главоболието е в съответствие с мигрена.

Един популярен диагностичен процес изисква най-малко пет предишни 4- до 72-часови атаки на мигрена без аура или две предишни пристъпи на мигрена с аура.

И накрая, могат да се направят и други тестове, като например неврологични тестове или магнитно резонансно изображение (MRI), за да се изключат други причини.

Лечение

Лечението на състоянието на мигреналозите може да бъде трудно, тъй като аспект на това главоболие е, че обичайните лекарства срещу мигрена не работят.

Нито едно лечение не може да излекува мигрена, а изследователите все още не знаят как да се скъси продължителността на мигреназоза. Вместо това, лекарите се фокусират върху облекчаване на симптомите с лекарства за болка.

Стероидните лекарства, като преднизон, могат да ви помогнат. Някои хора също намират облекчение от противовъзпалителни лекарства.

мигрена лечение

Антитерапевтичните лекарства могат да намалят гаденето, замаяността и объркването, които някои хора изпитват. Други лекарства като магнезиев сулфат, бендадрил и лидокаин могат да помогнат, но доказателствата в подкрепа на употребата им са ограничени.

От решаващо значение е да се предотврати прекомерното повръщане, особено ако лицето е дехидратирано. Дехидратацията може да бъде задействаща мигрена. Когато повръщането е тежко, човек може да се нуждае от лекарство против гадене под формата на супозитории.

Лекарството, което се прилага във вената за рехидратация на тялото, може да предотврати влошаване на главоболието и да се бори с дехидратацията.

Живот с мигрена, и особено със статус на мигреназозните главоболия, може да бъде трудно.

Лечението трябва да се фокусира не само върху непосредствената болка от мигрена, но и върху дългосрочните психологически ефекти. Страхът от друга мигрена, разочарованието от липсата на планове, плюс други предизвикателства, могат да затруднят живота с мигрена.

Някои хора смятат, че групите за подкрепа им помагат да се справят, като предлага полезни предложения за справяне с болката.

Психотерапията може също да помогне на хората да се справят с психологическите ефекти на болката и тревожността, която често идва с хронично заболяване.

Предотвратяване

Не е възможно напълно да се предотврати мигрена или статус на мигрена. Въпреки това, много хора, които получават мигрена, забелязват, че специфични задействания, като парфюми, алергени, стрес или изтощение причиняват главоболие.

Хората трябва да водят регистър на събитията около всяка мигрена, за да им помогнат да разберат задействанията и след това да избегнат тези задействания, доколкото е възможно.

Най-честите причини за статуса на мигренозно главоболие включват:

 • хормонални дисбаланси
 • стрес
 • промени в лекарствата, като антидепресанти или противозачатъчни хапчета
 • наранявания на врата или главата
 • промени в съня или начина на хранене
 • промени в атмосферния въздух
 • инфекции, като например настинка или грип
 • операция на главата или лицето
  Оставайки хидратирани и получавате достатъчно почивка по редовен график, може да намалите честотата на мигрена. Хората трябва да се стремят да пият най-малко 60-80 унции вода на ден.

Перспектива

Мигрена е неврологично разстройство и е важно хората да бъдат проверявани за основните неврологични проблеми, които могат да ги причиняват.

Неврологичните състояния, като например множествената склероза, могат понякога да причинят мигренозно главоболие. Това не е вероятна причина, но трябва да разследва специалист по мигрена.

Състоянието на мигреноза може да бъде плашещо и болезнено. Разбирането на това, което причинява болката, може да улесни съзнанието на човека и да му помогне да избегне бъдещи атаки.

След като атаката се отклони, човек трябва да поиска от лекар да се обърне към невролог, специалист по мигрена.

Специализираният план за лечение може да помогне да се предотврати или намали тежестта на следващата атака и да се даде представа за потенциалните тригери, които могат да бъдат избегнати.