бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Коронавирус - информация за Covid 19

Coronavirus

Kакви са симптомите, колко опасно е заболяването от коронавирус, как да предпазим себе си и околните, кои са най-рисковите групи? Ето отговорите на най-важните въпроси за коронавируса Ковид-19.

Коронавирусът може да причини грипоподобни симптоми като: кашлица, леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането. Пациентите с тежки симптоми трябва да бъдат изолирани и да бъдат подложени на интензивно лечение.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни. Докато хората са предимно заразни, когато проявяват (грипоподобни) симптоми, има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице някакви симптоми или преди симптомите да се появят. Освен това има хора, които „носят“ заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителен период от време.

Coronavirus

Подобно на другите причинители на заболявания на дихателните пътища, вирусът се предава главно по въздушно-капков път (основно при кихане и кашляне, но и при разговор), както и при допир до повърхности и последващо докосване на носа, устата или очите със същата ръка.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце. И още: вкъщи всеки трябва да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.

Coronavirus

Етикетът при кашляне и кихане трябва да се спазва максимално точно: да се застане на значително разстояние от другите и да се киха и кашля или в носна кърпичка, или в сгъвката на лакътя. Хората, за които има съмнения за зараза, трябва да стоят надалеч от масови събирания и да не използват обществения транспорт. Освен това е препоръчително да се избягват ръкостисканията и други сходни ритуали при посрещане и изпращане.

Ако се опасявате, че сте заразени, най-напред трябва да се вземете мерки против пренасянето на заразата. Избягвайте посещението при личния лекар, където ще е пълно с други чакащи. Най-добре е с лекаря да се разговаря по телефона и по негови указания да предприемете следващите стъпки.