бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Лечение на болестта на Алцхаймер

alzheimers tests

Програма за оценяване на риска от деменция

Широкото разпространение на болестта на Алцхаймер нараства ръка за ръка с нарастването на средната продължителност на живота. С честота от 10% на 60-годишна възраст, която достига до 50% на 80, тя може да създаде грижи на всеки един, който преживява чувството за забравяне. Въпреки това, не всеки случай на забравяне води до или се свързва с Алцхаймер. Хората, които страдат от степен на забравяне без загуба на способността си да изпълняват ежедневните си задълъжения може да бъдат диагностицирани с „Минимално когнитивно отклонение”.  Научно е доказано, че тази група е по-предразположена към болестта на Алцхаймер. Също така е възможно да се изследва кой носи по-висок рисков фактор. В тази програма проучванията и изследванията са насочени към пациентите с по-висок риск; планира се превантивна рехабилитация и терапия. Болестта на Алцхаймер не може да бъде предотвратена, но началото ѝ може да бъде отложено.

Програма за проучвания и изследвания

 1. Рутинна медицинска история и неврологично изследване, фамилна обремененост, създаване на семейно дърво, за да се види дали има хора в семейството с деменция.
 2. Лабораторни изследвания:
  • Бета-амилоид 42 / Стойности Бета 40
  • Генетичен анализ по АпоЕ, предстарчески генетични тестове
  • Тестове за плазма липиден профил и функционирането на щитовидната жлеза, нива на В 12 и фолиева киселина
 3. Неврофизиологични тестове: тестът за когнитивна ефективност при хора, диагностицирани с „Минимално когнитивно отклонение” е с ниски стойности. Използват се различни тестове за тази диагноза. Точкова система идентифицира степента на риск с помощта на серия от тестове, които продължават около 30 минути. Друга важна индикация е, когато тези параметри покажат тенденция на понижение при контролните прегледи на всеки 6 месеца. Тестовете, които като цяло имаме желание да проведем са следните:
  • Бендер-Гешталд
  • Скала за изследване на интелекта при възрастни на Векслер (WAIS)
  • Организационна памет
  • Кратка скала за когнитивна оценка
  • Скала за депресия

След тези тестове, всички резултати се оценяват и се формира конкретно мнение за степента на риска от деменция. Хора с висок риск

 1. Електроенцефалография (кортикално картографиране)
 2. Магнитен резонанс (амилоидно изобразяване и волуметрични изследвания)
 3. Препоръчва се ПЕТ-сканиране.

ЛИВ ХОСПИТАЛ няма да сподели при никакви обстоятелства Вашите резултати от теста с трета страна или човек без Вашето изрично разрешение и съгласие.