бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Пет хобита, които могат да подобрят здравето ви!

щастлива жена

Пет хобита, които могат да подобрят здравето ви! Знаехте ли, че те могат да бъдат полезни и за нашето психическо и физическо здраве!

Хобитата осигуряват пълноценно и продуктивно използване на свободното ни време и нашите основни идентичности често са свързани с интересите, които избираме да преследваме, когато не работим, не спим или прекарваме времето си с близки.

Ще разгледаме петте хобита, които ще ви помогнат да стимулирате здравето си за 2018 година.

1. Танцуване: забавна форма на упражнение

 Танцът има цял набор от ползи за здравето и е лесен и достъпен начин за упражнения за повечето хора. Помислете за това: не ви е необходимо много оборудване, за да танцувате – само краката, някои мелодии и за предпочитане един приятел или двама.

Танцуването е нежно върху тялото – можете да се натискате толкова силно, колкото искате, или да се установите в удобен канал, който е точно за вас. И всеки може да танцува!

Дори ако сте срамежлив да разкъсате на дансинга, почти всички се радват да преместят тялото си към музиката, дори ако то е само в уюта на собствения си дом. Няма правилен или грешен начин да танцувате. Просто правете каквото ви се струва добро!

танцуване

 

Танцът е социална дейност и ние знаем, че поддържането на активна социална дейност е важно за общото благоденствие. Най-важното е, че танцуването е забавно. Това е безболезнена, енергизираща тренировка. Но как по-точно танците ни поддържат здрави?

Първо, танцът е отлична кардио тренировка и ние знаем, че кардио тренировки спомагат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, увеличават издръжливостта и укрепват костите и мускулите.

Танцът също е добър за здравето на мозъка. Проучване в New England Journal of Medicine съобщава за връзка между редовните танцуващи екскурзии и 76% намаление на риска от деменция.

2. Градинарството е много добро за мозъка

 Градинарството може първоначално да не изглежда като упражнение, но проучванията са съобщили, че богатството от неочаквани ползи за здравето е свързано с поддържането на вашата градина в ред.

Първо, простото действие на издърпването на плевелите, засаждането и достигането до инструменти допринася за фината форма на аеробно упражнение, което знаем, че помага за работата на мускулите и повишава силата, издръжливостта и гъвкавостта. 

градинарство

 

Също така, да бъдеш навън е просто добро за теб. Проучване от 2014 г. установи, че градинарството и редовното колоездене намаляват вероятността от недостиг на витамин D при възрастните хора.

Съществува и връзка между намаляващия риск от деменция и градинарството, като едно проучване отчита 36% по-нисък риск от деменция сред хората, които градинарят ежедневно.

3. Писаненето

Разбира се, че седиш на бюро с лаптоп или писалка и хартия, не може да е добро за вашето здраве?

Писането е свързано с редица ползи за умственото и физическото здраве, включително подобренията в паметта, стреса и съня, между другото.

Няколко проучвания, например, установиха, че писането за техния опит помага на пациентите с ракови заболявания да се справят със своите заболявания, помагайки на пациентите да издържат на стрес и потенциално да допринесат за подобряване на физическите резултати.

Едно интересно проучване, проведено от изследователи в Университета в Окланд в Нова Зеландия, дори разследва дали писането може да повлияе на скоростта, при която раните се лекуват.

писане

 

Учените отделиха една група участници да пишат за 20 минути на ден за най-травматичния си житейски опит. И възлагат на друга група тази задача да пишат за една и съща продължителност всеки ден за плановете си за следващия ден.

Две седмици след първия ден на писане от участниците бяха взети малки биопсии от кожата. След това изследователите снимали произтичащите от тях рани на всеки 3-5 дни, докато не бъдат излекувани.

Те установили, че 11 дни след биопсията 76% от раните в групата от участници, пишещи за травма, са били излекувани, докато в групата участници, пишещи за ежедневните им планове, само 42% от раните са били излекувани.

Като цяло, писането е чудесен инструмент за самоизразяване и докато журналистите за травмата могат да бъдат катартични, има и възможни социални ползи в писмена форма за публична аудитория.

4. Музиката е лекарство

Възпроизвеждането и слушането на музика също могат да бъдат от полза както за умственото, така и за физическото здраве. През 2013 г. съобщават за първия мащабен преглед на научните статии, изучаващи влиянието на музиката върху неврохимията.

Прегледът предполага, че музиката може да стимулира имунната система на тялото, по-ниски нива на стрес и тревожност и да облекчи депресията.

слушане на музика

Сред пациентите, които чакат операция, слушането на музика е установено, че е по-ефективно при намаляването на тревожността от лекарствата с рецепта.
А слушането и възпроизвеждането на музика е свързано с по-ниски нива на “стресовия хормон” кортизол.

За да разберем колко музика вълнува мозъка ни, едно проучване от 2011 г. също така сравнява реакцията на мозъка с музиката с неговите реакции към храната и секса, тъй като приятните чувства, получени от трите, се провокират от освобождаването на невротрансмитера допамин.

5. Домашни любимци: Добре е за сърцето

Домашни любимци от всякакъв вид могат да направят прекрасни спътници и те могат да ни помогнат да бъдем по-здрави по много начини.

Притежаването на домашен любимец може не само да осигури възможности за упражнения, дейности на открито и социализация, но също така може да помогне за намаляване на:

  • Кръвно налягане
  • Нивата на холестерола
  • Нивата на триглицеридите
  • Чувство за самота

Ако се чудите как това се изразява в по-широки ползи за здравето. Трябва да имате предвид, че всички тези фактори могат да помогнат за свеждане до минимум на риска от сърдечен удар.

домашни любимци

Изследване през 2013 г. обаче поставя под въпрос дали връзката между самата собственост на домашни любимци е пряко свързана със намаления риск от сърдечни заболявания сред собствениците на домашни любимци, които са били докладвани в предишни проучвания.

“Собствеността на домашни любимци, особено собствеността върху кучетата, вероятно е свързана с намален риск от сърдечни заболявания”. Може би е просто, че здравословните хора са тези, които имат домашни любимци. А не да имат домашен любимец, всъщност води до или води до намаляване на сърдечно-съдовия риск”.

Ако имате редовно хоби, което ви харесва, защо не прекарате известно време да мислите за това. Как бихте могли да приложите вашите дейности, свързани с хоби, за подобряване на вашето здраве?

И ако мислите да поемете ново хоби, то се надяваме тази статия да ви даде някои идеи как да бъдете по-здрави, докато се забавлявате!