бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Рак на кожата

кожа

Ракът на кожата е една от най-често срещаните форми на рак. Проучвания показват, че ракът на кожата започва да се среща все по-често.

Кой е изложен на най-голяма опасност от рак на кожата?

 • С бледа кожа (русокоси, червенокоси)
 • Хора, които лесно изгарят от слънцето
 • Хора, които са пострадали от слънчево изгаряне в детството
 • Хората, които имат фамилна обремененост от рак на кожата
 • Продължително излагане на рентгенови лъчи
 • Слаба имунна система
 • Дълготрайни рани или наранявания, причинени от болест или изгаряне и стрес
 • Излагане на карциногени, като например арсен
 • Хора, които често ходят на солариум
 • Хора, чиято работа ги излага на повече слънчева светлина (земеделци, рибари, строители и др.)

Как изглежда ракът на кожата?

Има много видове рак на кожата, всеки от които изглежда по различен начин.

Актинова кератоза (AK)

Това често е първият стадии на рака на кожата и се проявява като сухи, груби петна. Те са предшественици на рака на кожата и могат да се превърнат в рак, ако не се лекуват. Обикновено се появяват при хората с бледа кожа след 40-годишна възраст. Това е така, защото те се развиват в резултат на продължително излагане на слънчева светлина с години. Въпреки това, АК може се да появи при млади хора, които живеят в слънчеви райони, или при тези, които използват солариум. Те най-често се появяват на главата, врата и областта на ръцете и дланите. Опасността, че биха могли да се превърнат в ракови, означава, че трябва да се лекуват.

Базално-клетъчен карцином (BCC)

Това е най-често срещаният тип рак на кожата. Проявява се като белезникава подутина или отворена рана. Понякога може да се прояви и като розовеещи петна. Те се появяват в области, които най-много се излагат на слънце, като глава, врат и ръце. В по-редки случаи, се появяват по тялото и крайниците. Обикновено, не растат бързо и рядко се разпростират до други части на тялото. Въпреки това се изисква незабавно лечение. Този вид рак може да проникне и увреди заобикалящите тъкани, нерви и кости и да причини обезобразяване.

Сквамозно-клетъчен карцином (SCC)

Сквамозно-клетъчният карцином е вторият най-разтространен тип рак на кожата. Обикновено се появява като твърди подутини под формата на големи червени петна, или може да се излекува и да се върне под формата на язви. По-често срещан при хора с бледа кожа, но също засяга и хора по-тъмен тен. Може да причини тежки наранявания и обезобразяване като метастазира по кожата. Ранното улавяне на болестта може да предотврати разпространение до други органи на тялото.

Меланом

Този тип рак повече прилича на бенка или внезапно появяващо се черно петно на кожата. И в двата случая, заболяването може да бъде фатално. 8,500 души умират от меланом всяка година в Съединените щати и затова е станал популярен като най-смъртоносната форма на рак. Също така, се среща все по-често в Турция и други страни.

Какви са симптомите?

Мястото и външният вид на образувалите се бенки са значителни фактори. Ако са уловени и лекувани рано, шансовете за възстановяване са високи. Гледайте за меланома:

 1. Асиметрия: едната половина на бенката изглежда различно от другата.
 2. Очертания (неправилни, назъбени, неясни)
 3. Цвят (разнообразен): цветът варира от една част на тялото до друга. Биха могли да бъдат кафяви, черни, понякога бели, червени или сини.
 4. Диаметър (по-голям от 6 мм (0.24 инча), приблизително колкото е голяма гумата на върха на молив), може да бъде и по-малък.
 5. Развива се с времето: развива се с времето по начин, който не наподобява другите бенки по тялото, или като кожна лезия с променяща се форма, размер и цвят. Други отличителни белези могат да бъдат секретиране, сърбеж или кървене.

Какви са рисковите фактори?

Излагане на слънчева светлина: този риск би могъл да бъде намален с употребата на защитни лосиони и облекло и с избягването на какъвто и да е вид слънчеви бани.

Блед цвят на кожата (русокоси, червенокоси): хора с по-тъмен цвят на кожата също са изложени на риск. Тези хора обикновено развиват меланом на дланите, стъпалата, кожичките около ноктите, устата и гениталните области.

Фамилна обремененост от меланом: вашият риск от меланом е значително повишен, ако имате първа степен роднина (родител, брат, сестра или дете) с меланом.

Рискът е завишен ако имате голям брой бенки или атипични бенки (50 или повече).

Атипичните бенки не са карциногенни. Въпреки това, те изискват внимателно наблюдение, заради различните начини, по които биха могли да се развият.

Важни ли са кожните тестове?

Процентът на възстановяване при случаи на базално-клетъчен и на сквамозно-клетъчен карцином, при ранно установяване и лечение е около 95%. Процентът на възстановяване при меланома е висок, стига да се лекува преди да се появят метастази. Чести прегледи  са най-добрият метод за ранно улавяне. Самопреглеждане също е възможно. Трябва да потърсите незабавна медицинска помощ ако забележите внезапно появяване на бенка и промяна във вида, размера или цвета на съществуваща бенка.

Хора подложени на продължително излагане на слънце, с фамилна обремененост от рак на кожата (особено меланом), с множество бенки, атипични бенки, или които са в която и да е друга рискова група, трябва да посещават дерматолог за редовни прегледи, всяка година или в някои случаи по-често.

Ако Вашият дерматолог открие риск от рак на кожата, той ще вземе сегмент от мястото за микроскопско изследване. Това се нарича биопсия. Дерматологът може лесно да извърши тази процедура в клинична среда. В случай, че биопсичното изследване разкрие наличие на рак, ще се наложи допълнително лечение. В случаите на ранно откриване, хирургическо лечение, може да бъде достатъчно. При по-напредналите случаи, (особено ако се е разпространил до други органи), лечебният протокол може да варира. Лечението ще зависи от типа рак, неговата степен на разпространение и неговото местоположение, а също и от индивидуалните изисквания на пациента.