бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Трансплантация на черен дроб

Трансплантация на черен дроб - Бридж Медикал

Кои са най-характерните признаци на чернодробните заболявания ?

 • Жълтеница
 • Тъмен цвят на урината
 • Задържане на вода в коремната област
 • Повръщане на кръв
 • Тенденция на тялото лесно да се натъртва
 • Изпражнения със сив или глинен цвят
 • Объркване или кома
 • Крайна слабост (изтощение)
 • Прекомерна сънливост
 • Кървене

Кой се нуждае от трансплантация на черен дроб ?

Според международните указания, всеки пациент, който страда от цироза и е с прогноза за живот не повече от година, трябва да се счита за годен за чернодробна трансплантация. Колко тежко е чернодробното заболяване се класифицира в степен от „А“ до „С“. Като цяло, всички пациенти със степен „С“ и повечето пациенти със степен „В“ и някои пациенти със степен „А“ са подходящи кандидати за чернодробна трансплантация. Хепатолози решават коя алтернатива е подходяща за пациентите – трансплантация на черен дроб или медикаментозно лечение. Хирургичният успех е право пропорционален на здравното състояние на пациентите, когато им се прилага трансплантацията.

черен дроб1

Кои от пациентите се нуждаят от чернодробна трансплантация ?

 • Тежка чернодробна цироза: хепатит В, хепатит С, алкохолна чернодробна цироза, болест на Уилсън, първична билиарна цироза, първичен склерозиращ холангит, автоимунна чернодробна цироза, криптогенна чернодробна цироза, неалкохолен стеатохепатит (цироза свързана с чернодробна стеатоза)
 • Генетични и метаболитни заболявания: болест на съхранението на гликоген, тирозинемия, дефицит на алфа-1 антитрипсин, билиарна атрезия.
 • Ракови образувания на черния дроб: хепатоцелуларен карцином, невроендокринен тумор, хемангиоендотелиом
 • Остра чернодробна недостатъчност: натравяне с гъби, натравяне с висока доза парацетамол, остър хепатит.

От кого може да се трансплантира черен дроб?

а.Трансплантация на черен дроб от починал донор

Тази трансплантация може да се извърши от починали хора, които са се съгласили да дарят органите си или от такива, които са пострадали от мозъчна смърт и тогава близките им дадат разрешение органите на починалия да се дарят. Такива органи могат да се дарят на хора в зависимост от съвместимата кръвна група и от спешността на пациентите, съгласно уместното законодателство на Министерството на здравеопазването на Турция.

б. Трансплантация на черен дроб от жив донор

Това е хирургичен метод, при който част от здравия черен дроб на донор роднина се трансплантира на пациента, който се нуждае от нов черен дроб. Донорът може да бъде съпругата на реципиента, с която са живели заедно поне две години или какъвто и да е роднина до четвърта степен кръвно родство или законово родство. Въпреки всичко, в случай, че няма роднина, която е подходящ донор, а той е дългогодишен познат или приятел, се изисква одобрение от комитета по етиката към Здравната дирекция.
Операция
Операцията отнема 8-10 часа. Операцията за чернодробна трансплантация се извършва от екип хирурзи, анестезиолози, радиолози, специалисти по интензивно лечение, гастроентеролози, техници и сестри.
Първото условие за трансплантация на черен дроб е съвместимост на кръвните групи.
То ясно е разяснено в таблицата по-долу.

чернодробна трансплантация

Каква кръвна група може да бъде реципиентът и каква донорът ?

0 0 0-А-B-AB
A 0-A A-AB
B 0-B B-AB
AB 0-A-B-AB AB

Резус /Rh/ факторите нямат значение при чернодробната трансплантация.
При някои изключителни обстоятелства и при бебета, може да е възможно да се извърши трансплантация без съвместимост в кръвната група.

Какви изследвания се правят на реципиента и на донора ?

Биохимични изследвания, радиологични изображения, някои конкретни изследвания относно риска от инфекции се извършват на реципиента на чернодробната трансплантация, както и консултация с кардиолог и специалист по белодробните болести. На живите донори се правят някои биохимични изследвания, заедно с компютърна томография (CT), за да се прегледат съдовите структури на черния дроб, магнитно-резонансо изследване (MRI), за да се преценят жлъчните пътища, и ако е нужно се извършва чернодробна биопсия, за да се потърсят чернодробна стеатоза и някои хронични чернодробни болести.

Каква част от черния дроб на живия донор се премахва ?

Обикновено от 40 до 70 % от черния дроб се премахва при възрастни за трансплантация. Черният дроб се разделя на две – ляв дял и десен дял. Анатомичното разделение на черния дроб ни позволява да получим две отделни и независимо функциониращи чернодробни части. Десният дял средно представлява 60% от черния дроб, а левият дял е 40%. Жлъчният мехур на донора също се премахва по време на операцията за трансплантация.

Какви са рисковете за живия донор? Има ли някаква опасност за в бъдеще?

Прието е, че за живите донори има риск от смърт от 2-5 на хиляда (0.2-0.5). С други думи, успеваемостта е 99.5 – 99.8 %. Освен това е възможно да се появят някои „прости“ усложнения, които удължават болничния престой на живия донор и изискват медикаментозно лечение при 10-15% от случаите, както и други усложнения като кървене, жлъчно изтичане, задържане на вода в белите дробове или коремната кухина, което изисква хирургическа намеса при 5-10 % от случаите. Независимо от това, изследванията с дългосрочен мониторинг показват, че донорите обикновено нямат проблеми свързани с операцията за чернодробна трансплантация в по-нататъшни периоди от живота си. Почти всички донори на черен дроб отговарят с „Да“ на въпроса „Ако имахте възможност да се върнете назад във времето, щяхте ли да дарите черния си дроб отново?“.
Какви са рисковете от операцията за чернодробна трансплантация?
В повечето случаи следоперативните усложнения са хирургически усложнения и инфекции като изтичане на жлъчен сок и блокирани съдове. В дългосрочен план могат да се появят усложнения като образуването на рак, отхвърляне на органа или стриктура на жлъчните пътища. Независимо от това, процентът на оцеляване през първата година е 90 процента. Повечето от пациентите се завръщат към нормалния и здрав начин на живот.
Колко струва операцията за чернодробна трансплантация?
Според турските закони, хората, които са осигурени от Агенцията за социално осигуряване могат да получат чернодробна трансплантация безплатно в центровете за чернодробна трансплантация.
Въпреки това, хората, които не са граждани на Турция трябва да платят сами разноските.
Предпазване от чернодробни заболявания

Превенция на рак на черния дроб

Ракът на черния дроб може да се предотврати по два начина. Единият от тях е да се избягва алкохол и да се вземат превантивни мерки срещу инфекция с хепатит В или С. Вирусният хепатит (хепатит В или С) се предава чрез използване на заразени игли между наркозависими, чрез преливане на кръв, и рядко чрез секрети или по полов път от заразени хора. Другата предпазна мярка е стриктен мониторинг на пациенти, които страдат от чернодробни заболявания. При някои от тези пациенти могат да се развият ракови образувания. Тази ситуация може да се предотврати чрез извършване на чернодробна трансплантация в правилния момент или чрез операция на заболялата чернодробна тъкан.

Превенция на развитието на вирусен хепатит

Ваксинация – ваксинация за хепатит В рутинно се дава на деца, които прохождат, като част от програмата за развиване на имунитета. Ваксината за хепатит А се дава на хора, които са под риск от заразяване, когато пътуват. (Към момента няма ваксина за хепатит С, D, или Е).
Преливане на кръв – по време на преливане на кръв, кръвните продукти се изследват рутинно за хепатит В, С или ХИВ, за да се намали рискът от инфекция.
Препарат от антитела – в случай на излагане на вируса на хепатит В, може да се приложи препарат от антитела, за да се предотврати инфекция с хепатит В. Защитата от хепатит В и С е много важна при високорисковите групи.
Тези високорискови ситуации са:

 • Небезопасно преливане на кръв
 • Фамилна обремененост от хепатит В или С.
 • Хирургически процедури или дентални манипулации
 • Интравенозна употреба на наркотици
 • Полови отношения без предпазни мерки
 • Диализа
 • Медицински служители или други в тази област.

Проф. д-р Яман Токат – Трансплантация на черен дроб – е осъществил над 1000 чернодробни трансплантации и всяка година извършва повече от 100 трансплантации.

проф. д-р Яман Токат