бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Трансплантация на панкреас

трансплантация на панкреас

Трансплантация на панкреас е хирургическа интервенция за поставяне на здрав панкреас от починал донор на лице, чието панкреас вече не функционира правилно.

Панкреасът е орган, който се намира зад долната част на стомаха. Една от основните му функции е да произвежда инсулин – хормон, който регулира абсорбцията на захар (глюкоза) в клетките.

Ако панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар могат да се повишат до нездравословни нива, което води до диабет тип 1.

Повечето трансплантации на панкреас се извършват за лечение на диабет тип 1. Трансплантацията на панкреас предлага потенциално излекуване на това състояние.

В някои случаи трансплантациите на панкреас могат също да лекуват диабет тип 2. Рядко трансплантациите на панкреас могат да се използват за лечение на панкреатични или жлъчни болести, или други ракови заболявания.

Трансплантацията на панкреас често се извършва в комбинация с бъбречна трансплантация при хора, чиито бъбреци са били увредени от диабет.

Защо се прави?

Трансплантацията на панкреас може да възстанови нормалното производство на инсулин и да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет, но това не е стандартно лечение. Нежеланите реакции на лекарствата против отхвърляне на транспланта, необходими след трансплантацията на панкреаса, често могат да бъдат сериозни.

Най-често се прави при:

  • Диабет тип 1, който не може да бъде контролиран със стандартно лечение
  • Чести инсулинови реакции
  • Постоянно лошо контролиране на кръвната захар
  • Тежки бъбречни увреждания
  • Диабет тип 2, свързан с ниска инсулинова резистентност и ниска инсулинова продукция

Има няколко различни вида трансплантации на панкреаса, включително:

  • Трансплантация на панкреас. Хората с диабет и ранно бъбречно заболяване могат да бъдат кандидати за трансплантация на панкреас. Трансплантационната операция на панкреаса включва само трансплантация на панкреаса без други операции.
  • Комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас. Хирурзите често могат да извършват комбинирани (едновременни) бъбречно-панкреасни трансплантации за хора с диабет, които имат или са изложени на риск от увреждане на бъбреците. Повече от две трети от трансплантациите на панкреас се извършват едновременно с бъбречна трансплантация.

Целта на този подход е да има здрав бъбрек и панкреас, които е малко вероятно да допринесат за бъбречно увреждане, свързано с диабет в бъдеще. Тук усложнението идва от чакането на донорния панкреас и бъбрек да станат достъпни по едно и също време.

  • Панкреас-след-бъбречна трансплантация. За тези, които са изправени пред дългосрочно изчакване както за донорния бъбрек, така и за панкреаса, може да се препоръча първо да се премине бъбречна трансплантация, ако има наличен бъбрек от жив или починал донор.

След възстановяване от бъбречната трансплантационна хирургия,  се прави трансплантация на панкреас.

Рискове

Усложнения на процедурата

Трансплантационната операция на панкреаса носи риск от значителни усложнения, включително образуване на кръвни съсиреци, кървене, инфекция, прекомерна захар в кръвта (хипергликемия) или други метаболитни проблеми; усложнения на пикочните пътища, включително изтичане на урина или инфекции на пикочните пътища или отхвърляне на донорния панкреас.

Нежелани лекарствени реакции против отхвърляне

След трансплантация на панкреас, се вземат  лекарства до края на живота, за да се предотврати отхвърлянето на панкреаса от донора. Тези лекарства против отхвърляне могат да причинят различни нежелани реакции, включително:  костно изтъняване (остеопороза); висок холестерол; високо кръвно налягане; гадене, диария или повръщане; чувствителност към слънцето; качване на тегло; подути венци; прекомерно нарастване или загуба на коса.

Всички лекарства против отхвърляне на транспланта действат чрез подтискане на имунната система, което също така затруднява тялото да се защитава срещу инфекции и заболявания.