бул. Цар Борис III Обединител №120, Пловдив

Уртикария (обрив)

лице

Популярна като „обрив“, уртикарията е кожно заболяване, което се свързва със сърбеж и мехури. В най-тежките случаи, мехурите могат да достигнат до други органи (особено устните, трахеята и клепачите). Това е доста често срещано заболяване, което засяга 20-30% от населението. Уртикария (обрив) може да причини кожни лезии навсякъде по тялото, които обикновено изчезват в рамките на 24 часа. Нови мехури могат да се образуват в близост то излекуваните лезии. Съществуват два типа уртикария: остра форма и хронична форма. При острата форма, заболяването се изчиства за по-малко от шест седмици. Но при хроничната форма, може да продължи повече от шест седмици и да има отрицателно въздействие върху качеството на живот на пациента.

Има различни възможни причини за поява на уртикария (обрив), но най-често са алергични фактори, особено към лекарства (основно антибиотици, болкоуспокоителни и лекарства за епилепсия) и храна (миди, риба, мляко, ядки, фъстъци, картофи, фасул, целина, магданоз, моркови, подправки, ориз, банани, ябълки и портокали). Освен това, уртикарията може да се предизвика от добавки в храните, респираторни алергени (като растителни и дървесни полени), ужилвания от насекоми (например пчели) или импланти (като изкуствени зъби и зъбни протези). Уртикарията най-често се среща при хора, които имат склонност към алергии. Това е така, защото те са по-чувствителни от другите хора към веществата описани по-горе и показват по-остра реакция към тях.

Уртикарията, също така би могла да е свързана с промени в околната среда или промени в телесната температура. При по-податливи хора, може да се развие след консумацията на нещо студено, като сладолед. Може да се образува и като резултат от изпотяване след физически упражнения. Би могла да се свърже и с употребата на вибриращи устройства. Редом с упражненията, може да е свърже с консумацията на ядки, миди или пшеница.

Уртикария (обрив) би могла да се появи незадължително свързана с алергични фактори. Може да се предизвика от точки на инфекция в тялото (дентални инфекции или инфекции в уринарния тракт), радио-контрастни медикаменти използвани в радиологичните прегледи, анестетици използвани в хирургията и стрес.

Причината за уртикарията в мнозинството от случаите, които продължават повече от шест седмици, може никога да не бъде определена. Състоянието с постоянни сърбежи, има отрицателно въздействие върху ежедневието на страдащия. Пациентите с уртикария трябва да бъдат преглеждани много внимателно. В случай, че пациентът не е правилно оценен и симптомите се влошат, би могло да се попадне в животозастрашаващи състояния. Подуване на устните и трахеята може да ограничи дишането и да е необходима спешна интервенция.

Поради тези причини, това състояние изисква много щателен преглед с подробна информация относно ежедневието на пациента, работното му ежедневие, навиците и всякакви други болести или състояния, които би могъл да има. Възможно е да са необходими кръвни изследвания и тестове за алергия, за да се установи причината. Лечението на леките случаи е лесно. Въпреки това, по-дълготрайната форма на заболяването може да бъде предизвикателство както за пациента, така и за лекаря.